Νέες δηλώσεις Ερντογάν για τα σύνορα “της καρδιάς του”

"Δεν γίνεται να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας"

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, που γιορτάστηκε σήμερα μεγαλοπρεπώς στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα με στρατιωτικές παρελάσεις – ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέες δηλώσεις για «τα σύνορα της καρδιάς» της Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Εμείς δεν δύναται να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στην Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια, μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας». 

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός». 

Ο Ερντογάν επιχείρησε ακόμα να παραλληλίσει τις ενέργειες του Κεμάλ για την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο.

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε την σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η Τουρκική Δημοκρατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την ιστορία μας στο σύνολό της», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.