Φοβούνται μεγάλα χτυπήματα του ΙΚ ως αντίποινα για Ράκα και Μοσούλη

Μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα για να τονωθεί το ηθικό των τζιχαντιστών

Τρομοκρατικά χτυπήματα και μάλιστα μεγάλης εμβέλειας, στο ευρωπαϊκό έδαφος, φοβούνται οι υπηρεσίες πληροφοριών, ως αντίποινα για τις επιχειρήσεις ανακατάληψης των προπυργίων του Ισλαμικού Κράτους, στη Ράκα της Συρίας και τη Μοσούλη του Ιράκ.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, το Ικ είναι πιθανόν να διαπράξει τα χτυπήματα για να τονώσει το ηθικό των τζιχαντιστών μαχητών και υποστηρικτών του. Η πρόσφατη ομιλία του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι—έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο απουσίας—κατά την οποία κάλεσε τους οπαδούς του να συνεχίσουν να πολεμούν είναι μια από τις ενδείξεις ότι η τρομοκρατική οργάνωση ενδέχεται να σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC.

Οι εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη, όπως οι αθλητικές διοργανώσεις, οι συναυλίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι αεροπορικές πτήσεις είναι πιθανόν στόχοι πιθανών επιθέσεων των τζιχαντιστών.

Η Ισπανία διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς περίπου 200 άνθρωποι που εγκατέλειψαν την επικράτειά της για να ενταχθούν στο ΙΚ στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο ισπανικό έδαφος μετά την ήττα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι 2.000 τζιχαντιστές ενδέχεται να φθάσουν στο ισπανικό έδαφος από το Μαρόκο, πρόσθεσε η ίδια εφημερίδα.

Το ΙΚ, που έχει τεθεί εκτός νόμου από τις αρχές πολλών χωρών, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυαίμακτες επιθέσεις σε κράτη της Ευρώπης από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων οι πιο πολύνεκρες διαπράχθηκαν στη Νίκαια την 14η Ιουλίου και στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, με 85 και 130 νεκρούς αντίστοιχα.