Ο ιρακινός στρατός μπήκε στη Μοσούλη

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης», ανακοίνωσε ο διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας

Ιρακινοί στρατιώτες μπήκαν σήμερα στη Μοσούλη, αρχίζοντας έτσι την «αληθινή» μάχη για την ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι ειδικές δυνάμεις εισέδυσαν στη Μοσούλη από ανατολάς. «Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Ο τελικός στόχος μας» είναι η πλήρης «απελευθέρωση» της Μοσούλης, πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματικός.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μαχητές του ΙΚ —εκτιμάται από τους Αμερικανούς ότι αριθμούν από 3.000 ως 5.000 στη Μοσούλη— θα συνεχίσουν μέχρις εσχάτων τη μάχη για να κρατήσουν το προπύργιό τους, όπου ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε το 2014 τη δημιουργία του «χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κατακτήσει.

Φόβοι για τους άμαχους και τα παιδιά

Τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη, έκανε σήμερα γνωστό η οργάνωση Save The Children, η οποία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει το προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. 

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στους 1,5 εκατομμύρια αμάχους, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Μπαίνοντας στη Μοσούλη, οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των δεκάδων χιλιάδων ανδρών οι οποίοι συγκλίνουν στην πόλη από τον βορρά και από τον νότο, με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης, οι Κούρδοι Πεσμεργκά εδραιώνουν τις θέσεις τους σε χωριά που πρόσφατα αποσπάστηκαν από το ΙΚ. Στον νότο, δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζουν να προελαύνουν, αλλά παραμένουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη Μοσούλη.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι επέδειξε επίσης αισιοδοξία, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, τη 17η Οκτωβρίου, της επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης.

«Θα σφίξουμε ξανά τον κλοιό γύρω από το ΙΚ από όλες τις πλευρές», είπε σε διάγγελμά του στην τουρκική τηλεόραση. Οι τζιχαντιστές «δεν θα έχουν οδό διαφυγής, θα μπορούν είτε να πεθάνουν, ή να παραδοθούν», συμπλήρωσε ο Αμπάντι.