Θα πάρει σπέρμα από το σώμα του νεκρού της συζύγου για να κάνει παιδί

Το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως

Γαλλικό δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή μιας 30χρονης Γαλλίδας που είχε ζητήσει να λάβει σπέρμα από το νεκρό σύζυγό της προκειμένου να κάνει τεχνητή γονιμοποίηση και να αποκτήσει παιδί. Το δικαστήριο έδωσε εντολή να εξαχθεί το σπέρμα του εκλιπόντος συζύγου σε άλλη χώρα, προκειμένου η 30χρονη να υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση.

Ο άνδρας της 30χρονης πέθανε στις αρχές του 2016. Εκείνη ήταν έγκυος στους πρώτους μήνες όταν εκείνος πέθανε αλλά λίγες μέρες μετά έχασε το μωρό αφού απέβαλε.

Με αίτημά της στη γαλλική δικαιοσύνη ζητούσε να επιτραπεί την εξαγωγή του σπέρματος του νεκρού συζύγου της για να υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση στο εξωτερικό, αφού στη Γαλλία απαγορεύεται κάτι τέτοιο εφόσον ο δωρητής έχει πεθάνει.

"Οι εξαιρετικές περιστάσεις δικαιολογούν να επιβληθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρεν να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή (του σπέρματος) σε κάποιο ευρωπαϊκό ίδρυμα που θα δεχτεί να προχωρήσει στην τεχνητή γονιμοποίηση με σπερματοζωάρια νεκρού δότη", ανέφερε το διοικητικό δικαστήριο της πόλης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στη Γαλλία απαγορεύεται η τεχνητή γονιμοποίηση μετά τον θάνατο του συζύγου, καθώς και η εξαγωγή σπέρματος. Όμως ο δικαστής έλαβε υπόψη του τις "ιδιαίτερες συνθήκες" της συγκεκριμένης περίπτωσης και την τραγωδία της γυναίκας που έχασε σύζυγο και παιδί μέσα σε λίγες ημέρες.

Στις 31 Μαΐου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας ενέκρινε το αίτημα μιας Ισπανίδας χήρας που ζητούσε επίσης να εξαχθεί το σπέρμα του νεκρού συζύγου της στην Ισπανία.