Δεκάδες μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο ανοιχτά της Αιγύπτου

Επίσημα καταμετρημένες 42 σωροί - Φόβοι για 100 εγκλωβισμένους στο αμπάρι του βουλιαγμένου πλοίου

Αιγύπτου μετά το χθεσινό ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που μετέφερε έως και 450 μετανάστες, ένα μέρος των οποίων βρίσκονταν στο αμπάρι. Ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 42 νεκρούς, ενώ 163 άνθρωποι διασώθηκαν στο σημείο της ανατροπής του σκάφους, 12 χλμ. ανοικτά της πόλης Ροζέτα, στη βόρεια Αίγυπτο.

"Ο απολογισμός θα αυξηθεί", προειδοποίησε ιατρική πηγή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο. "Πάνω στο σκάφος υπάρχει ένα αμπάρι όπου αποθηκευόταν νερό και το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη. Πρέπει να υπάρχει πολύς κόσμος στο εσωτερικό", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου δέκα διασωθέντων, περίπου εκατό άνθρωποι βρίσκονταν εκεί.

Στην πλειονότητά τους οι επιβάτες ήταν Αιγύπτιοι, αλλά και Σουδανοί, Σομαλοί και Σύροι. Μεταξύ των θυμάτων είναι δέκα γυναίκες, ένα παιδί και 31 νεαροί άνδρες,

Το σκάφος ανατράπηκε λόγω υπερφόρτωσης, δήλωσαν οι διασωθέντες. Και τα συνεργεία διάσωσης έφθασαν έπειτα από έξι ώρες, σύμφωνα με τους ίδιους.

"’Ημασταν 200, το σκάφος ήταν ήδη παραφορτωμένο. Έφθασαν άλλοι 200. Το σκάφος έγειρε στο πλάι και άρχισε να βυθίζεται", είπε ο Άχμεντ Μοχάμεντ, ένας αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής, 27 ετών, από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Νωρίς σήμερα το πρωί, στην παραλία βόρεια της Ροζέτας, στις εκβολές του Νείλου, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ορισμένοι διαβάζοντας το Κοράνι, εν αναμονή πληροφοριών για τους συγγενείς τους που αγνοούνται, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Κάιρο, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα πως τέσσερις Αιγύπτιοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για "διακίνηση ανθρώπων" και "ανθρωποκτονία από αμέλεια".

Η Αίγυπτος έγινε πριν από λίγο καιρό σημείο αναχώρησης για αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που είναι έτοιμοι να πληρώσουν αστρονομικά ποσά προκειμένου να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), οι αναχωρήσεις με σκάφη από την Αίγυπτο αποτελούν περίπου το 10% των αφίξεων στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, η Frontex, είχε εκφράσει την ανησυχία της τον Ιούνιο για τον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη από την Αίγυπτο.

"Φέτος ο αριθμός είναι περίπου 1.000 διελεύσεις με σκάφη από την Αίγυπτο προς την Ιταλία", είχε δηλώσει ο διευθυντής της Φαμπρίτσε Λεγκέρι.

Περισσότεροι από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν το 2016 τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη, κυρίως την Ιταλία, σύμφωνα με την HCR.