Άρχισε ο πόλεμος Σαρκοζί – Ζιπέ για τον προεδρικό υποψήφιο της δεξιάς

Ξεκίνησαν οι προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς, που θα αναδείξουν τον υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές του 2017

Οι προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς, που αποτελούν σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, άρχισαν επισήμως σήμερα με δύο φαβορί, τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, δύο "αδελφούς-εχθρούς" οι μοίρες των οποίων συνδέονται εδώ και 40 χρόνια.

Από τους ένδεκα φακέλους που κατατέθηκαν στους Ρεπουμπλικάνους, επικυρώθηκαν επτά υποψηφιότητες. Όμως, οι άλλοι υποψήφιοι δεν αναμένεται να εμπλακούν σ' αυτή την προαναγγελθείσα "μονομαχία". Μεταξύ τους περιλαμβάνονται τέσσερις πρώην υπουργοί του Σαρκοζί, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός του, ο στωικός Φρανσουά Φιγιόν, και μία μόνο γυναίκα, η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

Ο δήμαρχος του Μπορντό (νοτιοδυτική Γαλλία) Αλέν Ζιπέ, 71 ετών, έχει τη φήμη του ιδιαίτερα ευφυούς ανθρώπου και μερικές φορές κατηγορείται για ακαμψία και αλαζονεία. Έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις και ποντάρει στις ψήφους του κέντρου για να κερδίσει. Με μικρή διαφορά ακολουθεί ο δραστήριος Νικολά Σαρκοζί, 61 ετών, ο οποίος διεξάγει μια πολύ δεξιά εκστρατεία για να καλύψει τη διαφορά.

Το διακύβευμα της ψηφοφορίας είναι μεγάλο: με δεδομένο ότι η δημοτικότητα της αριστεράς του Ολάντ, που κυβερνά εδώ και πέντε χρόνια, βρίσκεται σε βάθη ρεκόρ, αυτός που θα κερδίσει τις προκριματικές του κόμματος  έχει μεγάλες πιθανότητες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο νικητής των προκριματικών της δεξιάς μπορεί συνεπώς να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. 

"Εχθροί επί τριάντα χρόνια"

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλέν Ζιπέ ετοιμάζονται για έναν "τρομερό πόλεμο", σύμφωνα με την Ανίτα Οσέ και τον Ολιβιέ Μπισκέ, συγγραφείς του βιβλίου "Εχθροί επί τριάντα χρόνια", που είναι αφιερωμένο στις φιλοδοξίες αυτών των δύο πολιτικών ανδρών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην αρχηγός του κράτους υποστηρίζεται κυρίως από τα μέλη του κόμματός του, των "Ρεπουμπλικάνων", ενώ ο Αλέν Ζιπέ ασκεί μεγαλύτερη γοητεία εκτός του κόμματος.

Η έκβαση των προκριματικών - οι οποίες είναι ανοικτές σε όλους όσοι "αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις αξίες της δεξιάς και του κέντρου" - θα εξαρτηθεί συνεπώς σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της συμμετοχής, πέραν του σκληρού πυρήνα της παράταξης.