Κομισιόν:Η Ελλάδα να τηρήσει το Δουβλίνο

Βάσει του Κανονισμού το υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασύλου είναι το κράτος-μέλος μέσω του οποίου ο αιτών άσυλο εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ

Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο. 

Με αυτήν τη γενική απάντηση τοποθετήθηκε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, σχετικά με την επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. 

Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς για τη χώρα υπάρχει αναστολή του Δουβλίνου από το 2011. «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στα πρότυπα του Δουβλίνου και να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου για το πού βρισκόμαστε σε αυτό το ζήτημα.

Διαβάστε σχετικά: Ντε Μεζιέρ: Βοήθησαμε αρκετά, τώρα να στείλουμε πίσω πρόσφυγες

«Ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει, καθώς και με όλα τα παραδοσιακά μέτρα επιβολής που η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει», είπε χαρακτησριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

 H εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει στείλει επιστολές στα κράτη μέλη της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης. 

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου καθορίζει το κράτος μέλος της ΕΕ που είναι αρμόδιο για την εξέταση της αίτησης για τους αιτούντες άσυλο  εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Βάσει του Κανονισμού το υπεύθυνο κράτος-μέλος είναι το κράτος μέσω του οποίου ο αιτών άσυλο εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ.