Γερμανία: Απελάσεις εξπρές και κατάργηση ιατρικού απορρήτου για πρόσφυγες

Σειρά νομοθετικών αλλαγών προανήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Σειρά νομοθετικών αλλαγών για να ενισχύσει το οπλοστάσιο της κατά της τρομοκρατίας, ετοιμάζει η Γερμανία. Στη χώρα σημειώθηκαν τον Ιούλιο δυο αιματηρές επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ επεξεργάζεται μια σειρά νομοθετημάτων με τα οποία θα επιτρέπονται οι απελάσεις εξπρές για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που «συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια». Ο Μεζιέρ θα αναφερθεί αναλυτικά στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο Πέμπτη.

Επιπλέον, με τη νέα νομοθεσία, θα χαλαρώσει το καθεστώς του ιατρικού απορρήτου προκειμένου οι γιατροί να μπορούν «να ενημερώνουν εγκαίρως τις αρχές για εγκλήματα που ετοιμάζονται να διαπράξουν οι ασθενείς τους».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, o Γερμανός ΥΠΕΣ θα υπογράψει εντός του Αυγούστου μία «διακήρυξη του Βερολίνου» με τους υπουργούς Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων που προέρχονται από την Χριστιανοδημοκρατική και την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU,CSU), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων μία διαδικασία στέρησης της ιθαγένειας και απαγόρευση του γυναικείου ισλαμικού ενδύματος που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο και το σώμα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου RND .

Η διακήρυξη προβλέπει επίσης την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων της αστυνομίας κατά το διάστημα 2015-2020 και τη δημιουργία ενός κέντρου καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο για την αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων στο «Darknet», το δίκτυο των μυστικών και ανώνυμων ιστοτόπων που χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες.

Στη διακήρυξη περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των τζαμιών από εξτρεμιστικές οργανώσεις και για την απέλαση ξένων ιερωμένων που κηρύσσουν το μίσος.