Μόναχο: Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο με 9 νεκρούς

Αυτοκτόνησε ένας από τους δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής - «Είμαι Γερμανός!» φώναξε ο ένας, βρίζοντας τους ξένους

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση 3 ενόπλων στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής σε ώρα αιχμής.

″Δεν υπάρχουν στοιχεία ισλαμικής τρομοκρατίας″ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, γεγονός που ενισχύει τις αρχικές υποψίες ότι οι τρεις ένοπλοι πιθανόν να ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. 

ΒΙΝΤΕΟ: "Είμαι Γερμανός" φωνάζει ένας από τους δράστες στο Μόναχο 

Εξάλλου, σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σφαγή που είχε διαπράξει στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος θεωρείται ήρωας από πολλούς οπαδούς της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Ένας από τους τρεις δράστες αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός, σύμφωνα με το περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας, αλλά δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Πιθανολογείται πάντως πως ο ένας από τους εννέα νεκρούς που έχουν εντοπιστεί πιθανόν να ήταν ένας από τους δράστες.

Οι υπόλοιποι δύο ένοπλοι παραμένουν ελευθεροι και οπλισμένοι και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους βρίσκεται σε εξέλιξη. 

ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο: Η στιγμή της επίθεσης στο Μόναχο

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν ακινητοποιηθεί, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου έχει εκκενωθεί και οι αρχές έχουν καλέσει τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και να μην δημοσιεύει εικόνες και βίντεο στα social media.

Tο Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ενώ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Γκάουκ: Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα

«Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πρόσθεσε ότι συμπαρίσταται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ύστερα από εντολή του κ. Παυλόπουλου ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουκ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γερμανικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο.

Τσίπρας: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γερμανικό λαό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Επιστρέφει εσπευσμένα ο Ντε Μεζιέρ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος βρισκόταν σε μια πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου θα έκανε ολιγοήμερες διακοπές όταν διαπράχθηκε η επίθεση στο Μόναχο, διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει εσπευσμένα στο Βερολίνο, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Συνεργάτες της καγκελαρίου συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο Μόναχο, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν παρούσα, μετέδωσε εξάλλου το dpa.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο

Την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στη Γερμανία και στον γερμανικό λαό, αλλά και τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση στο Μόναχο, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο τουίτερ στη γερμανική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του ΥΠΕΞ αναφέρει στα γερμανικά: «Was für ein Schock! Wir stehen solidarisch an der Seite#Deutschlands #München».

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στην Κεντρική Ιστοσελίδα του (www.mfa.gr) τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email [email protected].