Ο δράστης του μακελειού στη Νίκαια είχε τουλάχιστον 5 συνεργούς

Ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ σκότωσε με ένα φορτηγό 84 ανθρώπους τη νύχτα της 14ης Ιουλίου

Ο δράστης που αιματοκύλισε τη Νίκαια ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλίας και σκότωσε 84 ανθρώπους με το φορτηγό του σχεδίαζε την επίθεση για μήνες, ενώ είχε την βοήθεια τουλάχιστον 5 συνεργών, γνωστοποίησε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού.

"Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τη νύχτα της 14ης Ιουλίου καταγράφει πρόοδο και όχι μόνο επιβεβαιώνει την προμελετημένη δολοφονική φύση της ενέργειας που διέπραξε ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ αλλά επίσης απέδειξε ότι επωφελήθηκε από την υποστήριξη και την εμπλοκή άλλων συνεργών" επισήμανε ο Φρανσουά Μολέν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

O εισαγγελέας πρόσθεσε ότι έθεσε υπό επίσημη έρευνα πέντε ανθρώπους ηλικίας από 21 έως 42 ετών, ένα ζευγάρι Αλβανών, έναν άνδρα από την Τυνησία και δύο Γαλλοτυνήσιους.

Κανείς εκ των υπόπτων δεν είναι γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ αναμένεται ότι θα τους απαγγελθεί η κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης.

Τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του Μπουχλέλ αποκάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό επαφών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μηνυμάτων τον περασμένο χρόνο με πολλούς από τους συνεργούς του, που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας, επισήμανε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, ο Μπουχλέλ έλαβε ένα μήνυμα από κάποιον από τους άνδρες λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015 εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού παντοπωλείου. Στο μήνυμα αναφερόταν:

«Δεν είμαι Charlie... είμαι χαρούμενος, έστειλαν τους στρατιώτες του Αλλάχ να τελειώσουν τη δουλειά».

Μια ημέρα αφού εστάλη αυτό το μήνυμα, την 11η Ιανουαρίου, εκατομμύρια Γάλλοι είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων φωνάζοντας το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί» ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα του σατιρικού εντύπου.

Επιπλέον τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός εκ των υπόπτων εντοπίστηκαν στην πόρτα του συνοδηγού του φορτηγού των 19 τόνων με το οποίο ο Μπουχλέλ σύνθλιψε 84 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 350.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική αστυνομία διεξήγαγε σήμερα αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε περιοχή βόρεια του Παρισιού, η οποία όμως δεν συνδέεται άμεσα με την αιματηρή επίθεση στην Νίκαια την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε αξιωματούχος της δικαιοσύνης.