ΒΙΝΤΕΟ: Γιούχαραν τον Βαλς στη Νίκαια

Το αίσθημα εθνικής ενότητας των προηγούμενων επιθέσεων, δεν υφίσταται πλέον στη Γαλλία

Η Γαλλία τήρησε σήμερα το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 84 θυμάτων της επίθεσης στη Νίκαια. Στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, θέατρο της σφαγής της 14ης Ιουλίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται παιδιά και έφηβοι, όμως τη σιωπή και τη συγκίνηση διαδέχθηκαν κραυγές οργής που ακούγονται για πρώτη φορά αφότου η Γαλλία τέθηκε στο στόχαστρο επιθέσεων.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που έφθασε στη Νίκαια για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, αποδοκιμάστηκε κατά την άφιξη και την αναχώρησή του με ορισμένους από τους συγκεντρωμένους να τον γιουχάρουν και να ζητούν την παραίτησή του.

Αυτό δείχνει την ένταση που επικρατεί στη Γαλλία, η οποία επλήγη για τρίτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 από μαζικές δολοφονίες που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 250 ανθρώπων και όπου το αίσθημα εθνικής ενότητας, που είχε εμφανιστεί την επομένη των πρώτων επιθέσεων, δεν υφίσταται πλέον.

Παρούσα στην σημερινή τελετή μνήμης στη Νίκαια ήταν και η Μαρίν Λεπέν, που εκτός από ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος είναι και αντιπρόσωπός του στο περιφερειακό συμβούλιο όπου ανήκει και η Νίκαια.Πολλοί εκτιμούν ότι βγαίνει ιδιαιτέρως κερδισμένη από αυτές τις εξελίξεις, ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Ανάλογο σκηνικό στήθηκε και στο Παρίσι, όπου νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί στο «Ελιζέ» συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Γαλλίας που έλαβε απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ τίμησαν και αυτοί τη μνήμη των νεκρών της Νίκαιας. Στο τέλος όλοι μαζί έψαλλαν συγκινημένοι την «Μασσαλιώτιδα», δίνοντας την υπόσχεση ότι «η τρομοκρατία δεν θα νικήσει».