Τουρκία: Απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων από τη χώρα

Υπό την αυστηρή επιτήρηση του Ερντογάν η χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Υπό την αυστηρή επιτήρηση των αρχών βρίσκεται η Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του στρατού, την νύχτα της περασμένης Παρασκευής. Η επιτήρηση αυτή εκδηλώνεται με μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα, όπως στις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σώμα, την ασφάλεια και διάφορα υπουργεία. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η διαδικασία προσαγωγών.

Αυτήν την στιγμή περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση - ανάμεσα τους βρίσκονται κυρίως 6.038 στρατιωτικοί, 755 δικαστικοί και 100 αστυνομικοί -  και σχεδόν 3.000 εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων. 

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, η άδεια περίπου 3.000.000 δημοσίων υπαλλήλων ανακαλείται ή ακυρώνεται, μέχρι νεωτέρας, γεγονός που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του. Ετσι διασφαλίζεται ότι, αν κάποιος πιθανόν ύποπτος είχε σκοπό να φύγει από την πόλη του, δεν μπορεί να το κάνει.

Όσοι ήδη βρίσκονται ήδη σε άδεια και διακοπές, διατάσσονται να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους το συντομότερο δυνατό. 

Σύμφωνα με το NTV, απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο, έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Ταυτόχρονα με τις εκκαθαρίσεις και τις συγκεντρώσεις των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, η πολιτική εξουσία δηλώνει ότι «δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη εντελώς ο κίνδυνος πραξικοπήματος», πράγμα που σημαίνει ότι τα εναντίον μέτρα και το κλίμα επιτήρησης θα συνεχιστούν.

Σχεδόν 9.000 εργαζόμενοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί και χωροφύλακες, απολύθηκαν, στο πλαίσιο των εκτεταμένων εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό τις οποίες άρχισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, ο  Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για περιπολίες από μαχητικά F16 σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το CNN Turk. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Τσαλισκάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να καταρρίπτουν κάθε άγνωστο ελικόπτερο που πετά πάνω από την πόλη, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.