Σε κλοιό ασφαλείας η Κωνσταντινούπολη – Φόβοι για επεισόδια

Εντολή για περιπολίες από μαχητικά F16 σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Σε κλοίο ασφαλείας βρίσκεται σήμερα η Κωνσταντινούπολη, με περίπου 1.800 μέλη των ειδικών δυνάμεων να συνδράμουν την αστυνομία, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα,το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε πως αναμένει διαδηλώσεις κοντά στις εγκαταστάσεις του και προειδοποιεί τους Αμερικανούς να αποφεύγουν την περιοχή. Το προξενείο και η πρεσβεία στην Άγκυρα έχουν ήδη ακυρώσει ραντεβού για βίζα που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα "εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων", σύμφωνα με τον λογαριασμό του προξενείου στο Twitter.

Στην Κωνσταντινούπολη εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας, καθώς ειδικές δυνάμεις και αστυνομικοί, με τη συνδρομή τεθωρακισμένων οχημάτων, πραγματοποιούν περιπολίες στους δρόμους της τουρκικής μεγαλούπολης. Ειδικές ομάδες έχουν επίσης τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα το πρωί, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στην Ακαδημία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι τέσσερις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί τέθηκαν υπό κράτηση σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για περιπολίες από μαχητικά F16 σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το CNN Turk. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Τσαλισκάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να καταρρίπτουν κάθε άγνωστο ελικόπτερο που πετά πάνω από την πόλη, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.

Oi οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεχίζουν, έπειτα από συνεχείς παροτρύνσεις του Προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης, να συγκεντρώνονται σε πλατείες και να διαδηλώνουν. Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική, επειδή η έξοδος αυτή δεν περιορίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις που μεταδίδονται κι από τα κανάλια, αλλά παίρνουν και τη μορφή «εφόδων» οπαδών του κόμματος σε διάφορες συνοικίες, όπου σημειώνονται επεισόδια και συμπλοκές με τους κατοίκους.