Κύμα εκκαθαρίσεων σε ολόκληρο το Δημόσιο προαναγγέλλει ο Ερντογάν

"Δεν είμαστε εκδικητές", τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το αίτημα για επαναφορά της θανατικής ποινής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε σήμερα, μιλώντας στην κηδεία ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα προχθεσινά επεισόδια βίας, να συνεχίσει την εξάλειψη από όλους τους κρατικούς θεσμούς του "μικροβίου" που ευθύνεται για την προχθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος – μια αναφορά στον επί μακρόν αντίπαλό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφερόμενος στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι “η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια”. Το ίδιο είπε ο Ερντογάν και για τη διείσδυση του τάγματος του Γκιουλέν στους κόλπους της δικαιοσύνης και τόνισε ότι η εκκαθάριση θα συνεχιστεί σε ολόκληρο το Δημόσιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κύμα προσαγωγών θα αρχίσει και στο χώρο της ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος από την "τρομοκρατική οργάνωση", της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν, εμποδίστηκε από την εθνική θέληση. Είπε ότι μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, η οποία έχει "διαφθείρει" τις ένοπλες δυνάμεις, συλλαμβάνονται σε όλους τους στρατιωτικούς βαθμούς.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα τουρκικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα απευθυνθούν γραπτώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές κυβερνήσεις για να απαιτήσουν την επιστροφή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει “θέλουμε εκτελέσεις”, πράγμα που κάνουν εδώ και δυο μέρες οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν απάντησε πως “στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς”.

Ωστόσο, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι “δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση”.

Τέλος, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους οπαδούς του κόμματος, να κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες “για μια εβδομάδα ακόμα”.

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος σε ένα πλήθος υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, ο Ερντογάν ανέφερε σχετικά με το αίτημα για επαναφορά της θανατικής ποινής: "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα".

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία έχει καταργηθεί από το 2004 η θανατική ποινή, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τελευταία εκτέλεση στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 1984.