Επίθεση στη Νίκαια: Λουλούδια και μηνύματα στο σημείο της τραγωδίας

Συγγενείς, φίλοι των θυμάτων, αλλά και πολίτες που δεν τα γνώριζαν προσωπικά, αποτίουν φόρο τιμής

Συγγενείς, φίλοι των θυμάτων, αλλά και πολίτες που δεν γνώριζαν προσωπικά τους 84 νεκρούς της επίθεσης στη Νίκαια κατακλύζουν την Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, κοντά στην περιοχή που εκτυλίχθηκε το μακελειό χθες το βράδυ, για να αποθέσουν λουλούδια, να αφήσουν σημειώματα συμπαράστασης και λύπης και να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν ή τραυματίστηκαν, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 22χρονος Σαμίρ κάθεται στο πεζοδρόμιο, κρατάει στο χέρι του ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα. «Βρισκόμουν εκεί χθες το βράδυ, επρόκειτο να συναντηθώ με τους φίλους μου, όλη τη νύχτα τους έψαχνα και έμαθα ότι ένας εξ αυτών, ο Άχμεντ, είναι νεκρός».

«Με έχει καταβάλει ο πανικός. Δεν έχω το κουράγιο να κάνω ούτε ένα βήμα παραπέρα», είπε ο νεαρός, με την φωνή του να διακόπτεται από τους λυγμούς.

Δύο νέες κοπέλες περπατούν κρατώντας η μία το χέρι της άλλης. Θέλουν να αφήσουν το δικό τους μπουκέτο στο οδόστρωμα. Η Μπέκι είναι από τη Σκωτία, η Αλίσα από την Φινλανδία, έχουν αρραβωνιαστεί και επισκέφθηκαν τη Νίκαια για διακοπές.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ, έχουμε την εντύπωση ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, καμία περιοχή δεν είναι προστατευμένη μπροστά σε αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως» είπε η Μπέκι. «Χθες ήμασταν τυχερές, τρέξαμε, δεν χάσαμε η μία την άλλη, κατάφεραμε να παραμείνουμε μαζί», πρόσθεσε η ίδια.

Στη γωνία του καφέ Balthazar, που έχει θέα στην παραλιακή οδό και το σημείο όπου το φορτηγό σταμάτησε την φονική του πορεία, κάποιοι νέοι έχουν κρεμάσει ένα πανό. Είναι οι σερβιτόροι του καφέ κι η 23χρονη Αλεξάντρα, μία εξ αυτών, περιγράφει πώς το προσωπικό βοήθησε τον κόσμο να βρει καταφύγιο στο κατάστημα, «να κρυφτεί οπουδήποτε, κάτω από τα τραπέζια, έως τις τουαλέτες».

Η Μισέλ, κάτοικος της Νίκαιας, έχει έλθει με την κορούλα της ηλικίας 10 ετών, την Κλάρα, για να αφήσει λίγα λουλούδια. «Ήθελα να της δείξω το παράδειγμα, να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας», προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό μία και καλή, τόνισε η γυναίκα που δεν έκρυβε τη συγκίνησή της.