Η Σλοβακία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ

Brexit και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της προεδρίας

Την άποψη ότι η άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου δεν υποκρύπτει κάποια «κρυφή ατζέντα» υποβάθμισης των ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μπρατισλάβα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή την ανάληψη από σήμερα της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κρυφή ατζένα. Μην ψάχνετε να τη βρείτε», τόνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «εκτός Βρυξελλών» οι ηγέτες έχουν περισσότερο χρόνο να διεξάγουν «γενικές πολιτικές συζητήσεις» και με «πιο ελεύθερο τρόπο» καθώς δεν «πιέζονται» από τη «σφικτή» ημερήσια διάταξη και την ανάγκη να καταλήξουν σε επίσημα, προς δημοσίευση συμπεράσματα.

Σε ο,τι αφορα το μεταναστευτικό, το οποίο επίσης αποτελεί προτεραιότητα της προεδρίας που ξεκινά σήμερα, ο Φίτσο επισήμανε πως η Σλοβακία φιλοδοξεί να είναι ένας «τίμιος μεσολαβητής». Έκανε λόγο για ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της ζώνης Σένγκεν και εφαρμογής της συμφωνίας για την κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, αλλά παράλληλα ζήτησε περισσότερη ευελιξία έτσι ώστε να εισακουστούν οι «ιδέες» και άλλων κρατών μελών. Συγχρόνως, παραδέχθηκε ότι η συνεργασία της χώρας του με τις άλλες τρεις χώρες του Βίζεγκραντ είναι «μοναδική» και πως από τη θέση της προεδρεύουσας χώρας σκοπεύει να τη «συνεχίσει και να την ενδυναμώσει». Από την πλευρά του ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι εκτός από τα σημεία διαφωνίας υπάρχουν και πολλά σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των θεσμών και της προεδρίας και αναφέρθηκε και αυτός στον οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της Σένγκεν και την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Η Σλοβακία και οι άλλες χώρες του Βίζεγκραντ, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, ζητούν την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στα κράτη μέλη και τον περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής από το 1979 και ως το 2003 γίνονταν στην πρωτεύουσα της εκάστοτε προεδρίας, ενώ έκτοτε πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες κυρίως για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως θα είναι παρούσα και η Επιτροπή στην εν λόγω συνάντηση. «Ακόμα και αν δεν ήμασταν φίλοι, θα έπρεπε να δουλέψουμε μαζί», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε πως η προεδρία και η Επιτροπή θα προετοιμάσουν από κοινού αυτή την άτυπη Σύνοδο των 27, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της Συνόδου και το αν σχεδιάζεται η ενεργοποίηση του άρθρου 50 κατά τη διάρκειά της με τη συμμετοχή του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ξεκαθάρισε πως αυτή η Σύνοδος «δε συνδέεται» με το Brexit και πως αποφασίστηκε «τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που πήρε από το δημοψήφισμα και τις αλλαγές τις οποίες θα προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια του αποτελέσματος, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως, παρ' όλο που το βασικό πρόβλημα των Βρετανών είναι η ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. «Εάν η Βρετανία επιθυμεί να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά θα πρέπει να αποδεχθεί και τις τέσσερις ελευθερίες» επανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής.