Εκατοντάδες οι νεκροί από το ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα την Πέμπτη

Δεκάδες παιδιά μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων

Τετρακόσιοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης ανοιχτά της Λαμπεντούζα, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων στις οποίες δίδει σήμερα ιδιαίτερη έμφαση ο ιταλικός Τύπος.

«Ήμασταν πάνω από πεντακόσιοι, πέθαναν όσοι δεν κατάφεραν να βγουν από το πλεούμενο», είπαν οι επιζήσαντες σε άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, στα θύματα συγκαταλέγονται, δυστυχώς, και δεκάδες παιδιά.

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» είχαν ξεκινήσει από τη Σαμπράτα της Λιβύης και το ναυάγιο σημειώθηκε οκτώ ώρες μετά την αναχώρησή τους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τα τρία μεγάλα ναυάγια που σημειώθηκαν νότια της Σικελίας τις τελευταίες ημέρες προσεγγίζει τους 700.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, κατά το πρώτο ναυάγιο, την περασμένη Τετάρτη, πέθαναν περίπου εκατό άνθρωποι. Τις τελευταίες ώρες, οι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πέμπτης, ανέφεραν ότι πρέπει να έχασαν την ζωή τους μέχρι και πεντακόσιοι «απελπισμένοι της θάλασσας». Συνολικά, στο πλεούμενο επέβαιναν εξακόσια εβδομήντα άτομα. Μετά από το ναυάγιο της Παρασκευής, τέλος, σε απόσταση περίπου τριάντα μιλίων από τις λιβυκές ακτές, ανασύρθηκαν οι σοροί σαράντα πέντε μεταναστών, ενώ οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες.

Εξάλλου, η ιταλική Αστυνομία εντόπισε, στο Ποτσάλο της Σικελίας, τέσσερις δουλεμπόρους οι οποίοι ανακρίνονται.

Εν τω μεταξύ, δεκαεννέα μετανάστες διασώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Μάγχη, ανοικτά των βρετανικών ακτών, όταν η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαιναν άρχισε να βυθίζεται, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική ακτοφυλακή.

Η ακτοφυλακή έλαβε ένα σήμα κινδύνου ανοικτά του Ντάιμτσερτς, μιας πόλης που βρίσκεται απέναντι από το Καλέ, στη 01:40 της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και η λέμβος, στην οποία επέβαιναν 19 άνθρωποι, εντοπίστηκε τελικά στις 04:00 σήμερα, διευκρίνισε η βρετανική ακτοφυλακή.

Η διέλευση της Μάγχης με φουσκωτές λέμβους είναι σπάνια περίπτωση. Περίπου 4.000 μετανάστες, σύμφωνα με τη νομαρχία, 5.000 σύμφωνα με ΜΚΟ, διαβιούν στη "ζούγκλα" του Καλέ και στα περίχωρά της, στη βόρεια Γαλλία, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να φθάσουν στη Βρετανία.

Ένα ελικόπτερο διάσωσης που απογειώθηκε από τη Λιντ στάλθηκε στην περιοχή καθώς και σκάφη διάσωσης από τις παραλιακές πόλεις Ντάντζνες και Φολκστόουν.

"Κληθήκαμε να επέμβουμε στη διάρκεια της νύχτας για ένα σκάφος που ήταν έτοιμο να ανατραπεί και στο οποίο επέβαιναν περίπου είκοσι άτομα, μεταξύ Καλέ και Ντόβερ", δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της SNSM (Εθνική Εταιρία Διάσωσης στη Θάλασσα) του Καλέ, Μπερνάρ Μπαρόν. "Οι ναυαγοί, που όπως αποδείχθηκε είναι μετανάστες, τηλεφώνησαν στις οικογένειές τους οι οποίες στη συνέχεια ειδοποίησαν τις αρχές και ομάδες διάσωσης στάλθηκαν και από τις δύο πλευρές της Μάγχης", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή. "Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους μας: οι διακινητές είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα μεγάλα μέσα. Όμως ο πορθμός μοιάζει πραγματικά με έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για αυτού του είδους τη διέλευση", είπε ακόμη.

Με το όνειρο να φθάσουν στη Βρετανία, οι μετανάστες έχουν παραδοσιακά δύο κύριες επιλογές: είτε να κρυφτούν σε φορτηγά που επιβιβάζονται στα οχηματαγωγά πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Καλέ-Ντόβερ είτε να σκαρφαλώσουν στους σιδηροδρομικούς συρμούς της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, τέσσερις Ιρανοί μετανάστες που βρίσκονταν σε ένα σκάφος στη Μάγχη το οποίο κινδύνευε να βυθιστεί διασώθηκαν ως εκ θαύματος χάρη σε έναν άλλο μετανάστη που κατάφερε να φθάσει στην παραλία Σανγκάτ (Πα-ντε-Καλέ) και να ειδοποιήσει τις υπηρεσίες διάσωσης.