EgyptAir: Σκόρπια συντρίμμια αλλά κανένα σήμα από τα μαύρα κουτιά

Έχουν εντοπισθεί 2 καθίσματα, ανθρώπινο μέλος και βαλίτσα ή βαλίτσες - Ενισχύεται το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης

Περισσότερες από 30 ώρες μετά την εξαφάνιση του Airbus320 της EgyptAir στις 03:45 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας ενώ βρισκόταν μέσα στο FIR της Αιγύπτου, μεταξύ Καρπάθου και Αλεξάνδρειας – οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του αεροσκάφους συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Αν και εντοπίστηκαν τμήματα του αεροσκάφους και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, οι δυνάμεις που χτενίζουν την περιοχή δεν μπορούν αν βρουν σήμα από τα μαύρα κουτιά, που θα τους οδηγούσε και στον εντοπισμό του αεροπλάνου.

Αυτό, ουσιαστικά ενισχύει το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης και της πιθανότητας ισχυρής έκρηξης, που να διέλυσε το αεροσκάφος.

Προς το παρόν - εντός του FIR Καΐρου, κοντά στο σημείο απώλειας επαφής του σήματος του αεροσκάφους - έχουν εντοπισθεί 2 καθίσματα, ανθρώπινο μέλος και βαλίτσα ή βαλίτσες, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν αντικείμενα που εντοπίζονται ώστε να διακριβωθεί εάν ανήκουν στο αεροσκάφος.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε μια πετρελαιοκηλίδα, που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir.

Στην φωτογραφία, την οποία κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1A στις 19.00 ώρα Ελλάδας χθες Πέμπτη, απεικονίζεται μια πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους.

Μια δεύτερη φωτογραφία που ελήφθη σήμερα στις 07.00 ώρα Ελλάδας δείχνει ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει μετατοπιστεί περίπου 5 χιλιόμετρα.

ΔΕΙΤΕ:  Τα πρώτα βίντεο και φωτογραφίες από τα συντρίμμια στη θάλασσα

 Η πτήση MS804 της EgyptAir είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, συνολικά 66 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, από τους οποίους οι 56 ήταν επιβάτες. 
Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ πετούσε από Παρίσι για Κάιρο. Σταμάτησε να εκπέμπει σήμα ενώ βρισκόταν στα 37.000 πόδια, 7 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου.

Στις έρευνες συμμετέχουν σωστικά συνεργεία από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε πως είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνο της EgyptAir, από ό,τι μια τεχνική βλάβη.