Στους δρόμους οι Γάλλοι για το εργασιακό νομοσχέδιο – Βίαια επεισόδια

Πορείες διαμαρτυρίας σε δεκάδες γαλλικές πόλεις από μισθωτούς και φοιτητές

Αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την απόσυρση του "απαράδεκτου" σχεδίου μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και φοιτητές κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους στο Παρίσι και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γαλλίας, έπειτα από κάλεσμα επτά συνδικάτων, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες και μερικές ημέρες πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε δυνάμεις της τάξης σημειώθηκαν αργά το πρωί στη Νάντη (δυτική Γαλλία), λίγο μετά την έναρξη μιας πορείας στην οποίας συμμετείχαν 8-9.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία (ή περισσότεροι από 20.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές). Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση στο Παρίσι ξεκίνησε στις 15:00 ώρα Ελλάδας και ήταν επεισοδιακή, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία “300 κουκουλοφόροι διαδηλωτές” επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, την ώρα που σχεδόν 15.000 άνθρωποι (60.000 σύμφωνα με μια συνδικαλιστική ένωση) είχαν κατακλύσει τους δρόμους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα, από τους οποίους "τρεις πολύ σοβαρά", ενώ υπάρχουν επίσης τραυματίες και μεταξύ των διαδηλωτών. Ο Μπερνάρ Καζνέβ πρόσθεσε ότι έγιναν 124 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία και κάλεσε τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων να "καταδικάσουν με την ίδια αποφασιστικότητα" με εκείνον αυτή τη βία, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισίου, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας, οι αεροπορικές εταιρίες είχαν ειδοποιηθεί να περικόψουν το 20% των πτήσεων, αν και η κυκλοφορία διεξάγεται ως επί το πλείστον κανονικά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια του Παρισιού.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Τρίτη (3 Μαΐου). Η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί έχει αφαιρέσει κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου το κείμενο να γίνει αποδεκτό.

Με τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά που οργανώνονται παραδοσιακά την 1η Μαΐου, οι αντιτιθέμενοι στο εργασιακό νομοσχέδιο ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση και γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ενδεχόμενο ενός κινήματος με ευρύτερη βάση, ακόμη και κυλιόμενων απεργιών.

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το BFM TV δείχνει πως ένα ποσοστό κοντά στο 80% των Γάλλων φοβάται μια κλιμάκωση παρά την ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα μιας σημαντικής πτώσης στον μηνιαίο αριθμό των ανέργων. Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας από τις μέρες της οικονομικής άνθησης του 2000.

Οι αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο ζητούν την απόσυρσή του, κρίνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τους εργοδότες και παράγοντας αβεβαιότητας για τους μισθωτούς, ιδίως τους νέους. Το κείμενο έχει στόχο να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, κυρίως στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, και να καταστήσει πιο σαφείς τους κανόνες των απολύσεων για οικονομικούς λόγους.

"Ορισμένα σημεία μένουν να διευκρινιστούν", αλλά "νομίζω ότι είμαστε σε θέση να έχουμε μια πλειοψηφία, υπό την επιφύλαξη των εξελίξεων που είναι ακόμη πιθανές στη διάρκεια των συζητήσεων", δήλωσε σήμερα ο σοσιαλιστής βουλευτής Κριστόφ Σιρούγκ, εισηγητής του σχεδίου νόμου στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο για τα συνδικάτα παραμένει μια "κόκκινη γραμμή": η “ανατροπή της ιεραρχίας των κανόνων” που επιτρέπει σε μια επιχειρησιακή συμφωνία να υπερισχύει της κλαδικής ακόμη και αν είναι λιγότερο ευνοϊκή.