Ένας Έλληνας περιγράφει τις στιγμές των επιθέσεων στις Βρυξέλλες

Τα χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης με τα μάτια ενός κατοίκου της βελγικής πρωτεύουσας

Του Γιώργου Λαμπίρη

«Νιώθουμε σαν να αντιμετωπίζουμε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν ξέρω τι θα γίνει, δεν μπορούμε όμως να ζούμε διαρκώς με το φόβο ότι θα ανατιναχτούμε σε κάθε γωνία του δρόμου. Ότι κάτι θα συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Με αυτά τα λόγια ένας Έλληνας των Βρυξελλών και επιχειρηματίας, ο Ντανιέλ Αναστόπουλος, περιγράφει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τον γνώρισα στη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού μου στη βελγική πρωτεύουσα λίγες ημέρες πριν. Και τότε μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι της πόλης φοβούνται πολύ. Η παρουσία του στρατού στους δρόμους της πόλης ήταν ιδιαίτερα έντονη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο ίδιος περνούσε το πρωί από τις Βρυξέλλες, λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, καθώς στο δρόμο που ακολουθεί καθημερινά με προορισμό τα καταστήματα που διατηρεί στο κέντρο της πόλης, συναντά το κεντρικό αεροδρόμιο.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ Σαλάχ ο κόσμος πανηγύριζε από τη χαρά του. Εγώ όμως πίστευα ότι όλα τώρα ξεκινούν…», λέει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις δραματικές στιγμές μετά την έκρηξη. «Αρχίσαμε να ακούμε το πρωί σε όλα τα ραδιόφωνα ότι άγνωστοι έβαλαν βόμβα στο αεροδρόμιο. Στη συνέχεια ακούσαμε για χτυπήματα σε σταθμούς του μετρό. Δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις», αφηγείται ο Ντανιέλ Αναστόπουλος.

«Η κατάσταση ήταν χαοτική»

«Ήμουν στο δρόμο και πήγαινα προς το κέντρο των Βρυξελλών με προορισμό το κατάστημά μου. Τότε πληροφορήθηκα τι έχει συμβεί. Δεδομένου ότι μένω περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από το αεροδρόμιο και συνολικά 20 από το κέντρο των Βρυξελλών, πέρασα και από το αεροδρόμιο. Η κατάσταση είναι χαοτική. Όταν πέρασα είχε ήδη γίνει η έκρηξη. Εκείνη τη στιγμή ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, τα ασθενοφόρα προσπαθούσαν να βοηθήσουν όποιον μπορούσαν, ακούγονταν σειρήνες από περιπολικά και ασθενοφόρα παντού. Οι αρχές είχαν αρχίσει να μπλοκάρουν ήδη τις εισόδους προς το αεροδρόμιο αλλά δεν είχαμε περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Οι πληροφορίες ήταν και παραμένουν συγκεχυμένες».

«Ξαφνικά ερήμωσε ο τόπος»

«Ήρθαμε κανονικά στο μαγαζί, αφού περάσαμε με τη σύζυγό μου και πήραμε τα παιδιά από το σχολείο. Ξαφνικά ερήμωσε ο τόπος. Όλη η γειτονιά που βρίσκονται οι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκκενώθηκαν, καθώς οι εκρήξεις που έγιναν σε μετρό βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή».

«Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν έχει διακοπεί. Ωστόσο σε τίποτα δεν θυμίζει την καθημερινότητα μας, καθώς περνάει ένα αυτοκίνητο αραιά και που. Δόθηκαν εντολές από την κυβέρνηση να μην κυκλοφορεί ο κόσμος, και να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια ή στα γραφεία τους, ενώ ανέβασαν το βαθμό ασφαλείας στο επίπεδο 4», σημειώνει ο Έλληνας επιχειρηματίας.