Νταβούτογλου: Μετά τη συμφωνία να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ένταξη

"Ιστορική" χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας

"Ιστορική" χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τους ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Είναι μια ιστορική ημέρα επειδή καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ" είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα 3 δισ. ευρώ που θα καταβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία θα δοθούν για το καλό των Σύρων προσφύγων και, όταν ολοκληρωθούν όλα τα βήματα της συμφωνίας, θα πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας.

"Θα επιταχύνουμε το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων. Δεν υπάρχει μέλλον της Τουρκίας χωρίς την ΕΕ και το αντίστροφο. Χρειαζόμαστε συμφωνία για την προσφυγική κρίση. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ειρηνική γειτονιά" είπε ο Νταβούτογλου. 

Σχολιάζοντας το ίδιο σημείο, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, κάνοντας ωστόσο παράλληλη αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφορικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ο Α. Νταβούτογλου είπε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και το ίδιο αναμένει και από την ΕΕ.