Ο Κάμερον, τα ταμπόν και το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε τη στήριξη της Κομισιόν για το «φόρο στα ταμπόν»

Μια νίκη πέτυχε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον στο θέμα του λεγόμενου «φόρου στα ταμπόν ». Ο Βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα του φόρου στα ταμπόν έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ως επιχείρημα από τους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, του Brexit.  

Οι ευρωσκεπτικιστές κατηγορούν τις Βρυξέλλες για ρατσισμό αφού τα ταμπόν, οι σερβιέτες και άλλα προϊόντα γυναικείας υγιεινής επιβαρύνονται με έναν φόρο 5% τη στιγμή που πολλά άλλα προϊόντα υγιεινής, όπως τα ξυραφάκια, εξαιρούνται της επιβολής ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση Κάμερον έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι θέλει να καταργήσει το «φόρο του ταμπόν» αλλά δεν της το επιτρέπουν οι Βρυξέλλες.

«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του φόρου του ταμπόν» ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ στηρίζουν τον Κάμερον σε αυτό το μέτρο.

Τα ταμπόν και οι σερβιέτες δεν είχαν καταχωρηθεί ως αναγκαία αγαθά όταν η Βρετανία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν δεν πήρε έγκριση για την εξαίρεση τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύνοδο που έγινε για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα είναι στην ευχέρεια των κρατών – μελών να επιβάλλουν ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ στα είδη προσωπικής υγιεινής.