Ψυχρολουσία για τον Μπερλουσκόνι στις Βρυξέλλες

Ψυχρή υποδοχή στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι επεφύλαξαν στις Βρυξέλλες τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο συνέδριο του οποίου βρέθηκε την Πέμπτη ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός. Εκεί όμως βρέθηκε και ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Καβαλιέρε σχετικά με πιθανή απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

“Είμαστε ενωμένοι ενάντια στον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό” ήταν η έμμεση πλην σαφής αναφορά προς τον Καβαλιέρε από τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς.

Ο Μόντι ο οποίος ήταν επίσης παρών στο συνέδριο αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Μπερλουσκόνι ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του ερχόμενου έτους, αν ο Μόντι είναι υποψήφιος για μια νέα θητεία.

Την ώρα που όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera” “η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ασκεί πιέσεις στον Μόντι να δεχθεί την πρόταση και να μην σταματήσει την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτική”, ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός αποφεύγει να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του και καλεί την επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

"Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, θα προκύψει μια κυβέρνηση στην Ιταλία που θα ευθυγραμμίζεται με την παράδοση της ισχυρής υποστήριξης από την Ιταλία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", είπε ο Μόντι.

Ανοιχτός σε συνεργασία με Μόντι ο Μπερσάνι

Στην Ιταλία, ο επικεφαλής της αριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αρνήθηκε σήμερα να εμπλακεί σε μια εξ αποστάσεως αντιπαράθεση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι ο μεγιστάνας του Τύπου "θα χάσει τις εκλογές" του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

"Ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, θα τις χάσει. Με τις πολλαπλές μεταστροφές του προσπαθεί μόνο να σώσει τα έπιπλα και να βρεθεί στο κέντρο της σκηνής", σχολίασε ο Μπερσάνι, γραμματέας του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως θα διατηρήσει την πορεία λιτότητας που τέθηκε από την κυβέρνηση Μόντι προσθέτοντας σ' αυτή κοινωνικά μέτρα για να τονώσει την ανάπτυξη.

Σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ο Μόντι υπουργός Οικονομίας σε έναν αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, ο Μπερσάνι υπογράμμισε πως έχει ήδη πει στον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο πως "πρέπει να συνεχίσει να έχει ένα ρόλο για τη χώρα".

"Αν εκλεγώ (στην πρωθυπουργία), την επομένη θα ήθελα να έχω μια συνομιλία με τον κ. Μόντι για να σκεφθούμε μαζί τι θα μπορέσει να κάνει", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής αριστεράς. "Πρόθεσή μας είναι να παραμείνει ο κ. Μόντι στρατευμένος στο μεγάλο μέτωπο της επίλυσης των προβλημάτων της Ιταλίας".

Ο μισός πλούτος στα χέρια του 10% των Ιταλών

Το 10% των ιταλικών οικογενειών κατέχει σχεδόν το 50% του πλούτου της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ιταλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Το 2010 οι μισές ιταλικές οικογένειες κατείχαν το 9,4% του συνολικού πλούτου της χώρας--ενώ στο 10% των πιο εύπορων οικογενειών αναλογεί το 45,9% του συνόλου των πλουτοπαραγωγικών πόρων, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ιταλίας.

Το 2011 ο πλούτος των ιταλικών οικογενειών, μειώθηκε, λόγω της κρίσης, κατά 3,4%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.