Ενεργό πολιτικό θέλει τον Μόντι το 36% των Ιταλών

Να παραμείνει στην ιταλική πολιτική σκηνή ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θέλουν σχεδόν 4 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre.

Συγκεκριμένα αν και το 37% απαντά ότι έπραξε ορθώς σχετικά με την αναγγελία της παραίτησής του σχεδόν το ίδιο ποσοστό (36%) δηλώνει ότι επιθυμεί ο Μάριο Μόντι να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας την άνοιξη.

To 27% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να διατηρήσει μόνον τον ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή, ενώ για το 16% θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από μια συμμαχία κομμάτων.

Κατά της απόφασής του να αναγγείλει την παραίτησή του τάσσεται το 34% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι θα μπορούσε να περιμένει και να μην βαρύνει το όλο πολιτικό κλίμα.

Κακά τα αποτελέσματα της έρευνας για τον Μπερλουσκόνι καθώς το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έκανε λάθος να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση Μόντι διότι η χώρα κινδυνεύει τώρα να βρεθεί σε οικονομικό βάραθρο.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ο κεντροαριστερός Πιερλουίτζι Μπερσάνι συγκεντρώνει ποσοστό 37%, ο Μάριο Μόντι 23% και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι 20% των προτιμήσεων.

Όσο αφορά την πρόθεση ψήφου στην πρώτη θέση βρίσκεται το κεντροαριστερό “Δημοκρατικό Κόμμα”, με ποσοστό 33,5%. Το κόμμα “Αριστερά και Ελευθερία”, που έχει συνάψει συμμαχία με τους Δημοκρατικούς, πείθει το 5,5% των ερωτηθέντων.

Άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς συνολικά φθάνουν το 6%.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει το 17% της πρόθεσης ψήφου.

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Κέντρου (UdC) και τη συνεργαζόμενη παράταξη Μέλλον και Ελευθερία, συνολικά βρίσκονται στο 7%, ενώ ο μπερλουσκονικός “Λαός της Ελευθερίας” (PdL) δεν ξεπερνά το 15%.

Η Λέγκα με την οποία μπορεί να συνεργασθεί ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο 5%, η Δεξιά στο 2% και το κόμμα του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, η Ιταλία των Αξιών, επίσης στο 2%.