Η Βρετανία αποζημιώνει Λίβυο αντιφρονούντα που παρέδωσε στον Καντάφι

Να αποζημιώσει ένα Λίβυο αντιφρονούντα και την οικογένειά του για την παράδοσή τους στο καθεστώς Καντάφι το 2004, έλαβε η κυβέρνηση της Μ.Βρετανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στον Σάμι Αλ Σαάντι και την οικογένειά του, οι οποίοι κατηγορούν τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα την MI6 ως “άμεσα εμπλεκόμενες” στην παράδοσή τους, το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων λιρών (2,71 εκατ. ευρώ).

Ο Σαάντι, μια από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης στον Μουαμάρ Καντάφι, ισχυρίζεται ότι επιβιβάσθηκε με τη χρήση βίας, μαζί με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του, σε αεροσκάφος στο Χονγκ Κονγκ, σε μία επιχείρηση την οποία οργάνωσαν από κοινού ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Λιβύη. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου ο Αλ Σααντί κρατήθηκε και βασανίσθηκε.

Οι κατηγορίες ήλθαν στο φως μετά την ανατροπή του Καντάφι, όταν ανακαλύφθηκαν ντοκουμέντα τα οποία αποκάλυπταν το παρασκήνιο της παράδοσης του Λίβυου αντιφρονούντα.

Η Μεγάλη Βρετανία όμως αντιμετωπίζει κατηγορίες και από δεύτερο Λίβυο ο οποίος ισχυρίζεται ότι παραδόθηκε βιαίως και με συνέργεια των βρετανικών αρχών στο τότε λιβυκό καθεστώς.

Πρόκειται για τον Αμπντούλ Χακίμ Μπελχάτ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι, μαζί με την έγκυο γυναίκα του, κρατήθηκαν στη Μαλαισία, τον Φεβρουάριο του 2004, ενώ βρίσκονταν σε πτήση προς το Λονδίνο, και παραδόθηκαν, αλυσοδεμένοι και φορώντας κουκούλες, μετά από συνεννόηση της MI6 με τις λιβυκές μυστικές υπηρεσίες, στο καθεστώς Καντάφι.

Ο Μπελχάτζ καταγγέλλει ότι βασανίσθηκε και στη συνέχεια έμεινε στην απομόνωση για τέσσερα χρόνια.