Πρόεδρος ΠΓΔΜ: Δε μας συμφέρει να πέφτει όλο το βάρος στην Ελλάδα

Υπέρ μίας λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τάσσεται η γειτονική χώρα, σύμφωνα με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και δεν έχει το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα στα Σκόπια.

“Ζητούμε και αναμένουμε μια λύση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν έχουμε το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν μονομερείς λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν εις βάρος μας. Επιπλέον, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεργαστεί με το νότιο γείτονα της για την υπέρβαση των προκλήσεων από την μεταναστευτική κρίση”, ανέφερε ο Ιβάνοφ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μίας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει κοινά κριτήρια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως και αυξημένα περιστατικά με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τέλος, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ δεν θα επιτρέψει την κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφος της.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προέβησαν σε δηλώσεις, ενώ ο Τουσκ αναχώρησε για την Ελλάδα όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.