Δύσκολος ο δρόμος προς το Νόμπελ για τους Έλληνες νησιώτες

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων φέτος για το ακριβοθώρητο βραβείο - Συνολικά 376 οι υποψήφιοι

Μεγάλο συναγωνισμό θα έχουν οι Έλληνες νησιώτες, στην εκστρατεία για τη διεκδίκηση του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, καθώς ο διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νόμπελ, που είναι αρμόδιο για το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε σήμερα πως οι υποψηφιότητες για το συγκεκριμένο βραβείο είναι φέτος περισσότερες από ποτέ.

“Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη”, δήλωσε ο Όλαβ Νιέλσταντ στο Reuters, σημειώνοντας πως οι υποψήφιοι είναι φέτος 376, πολύ περισσότεροι από το προηγούμενο ρεκόρ των 278, το 2014. Όσο για το πού αποδίδει την αύξηση αυτη, εκτιμά πως οι πολλές ένοπλες συγκρούσεις και τα σοβαρά προβλήματα όπως η προσφυγική κρίση είναι λογικό να αυξάνουν τις υποψηφιότητες.

Μεταξύ των υποψηφίων φέτος είναι οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών που βοηθούν τους πρόσφυγες και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σαράντον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, οι πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ο πάπας Φραγκίσκος, αλλά και ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα και υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το Νόμπελ διεκδικούν επίσης ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, η οποία δραπέτευσε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που την κρατούσαν σκλάβα, και η γυναικεία εθνική ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν.

Χιλιάδες άνθρωποι, από τα μέλη οποιουδήποτε κοινοβουλίου του κόσμου μέχρι τους προηγούμενους νικητές του βραβείου, έχουν δικαίωμα να προτείνουν υποψηφιότητες για το βραβείο, χωρίς αυτό να δεσμεύει το νορβηγικό ινστιτούτο.

Σύμφωνα με ειδικούς, μεταξύ των υποψηφίων που έχουν πιθανότητες να κερδίσουν το φετινό Νόμπελ Ειρήνης είναι το πρώην στέλεχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά και η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες του FARC, αν έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση μετά από πέντε δεκαετίες εχθροπραξιών. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν έχει και πολλές πιθανότητες...

Η προθεσμία για την πρόταση υποψηφιοτήτων έληξε την 1η Φεβρουαρίου, και ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 855.000 ευρώ, θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Τη Δευτέρα η πενταμελής επιτροπή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνηςείχε την πρώτη της συνάντηση για το 2016.

Σημειώνεται ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είχε αποσπάσει απροσδόκητα μία συμμαχία Τυνήσιων υποστηρικτών της δημοκρατίας, το Τυνησιακό Εθνικό Κουαρτέτο Διαλόγου.