Στην Τουρκία πριν τη Σύνοδο ο Τουσκ

Στις 3 και 4 Μαρτίου για κατ'ιδίαν συναντήσεις με Ερντογάν και Νταβούτογλου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα βρίσκεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Τουρκία πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, και στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Τουρκία.

Ο Τουσκ αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στην Άγκυρα τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και την επομένη στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, και θα ζητήσει από την τουρκική ηγεσία να δεσμευτεί "περισσότερο" για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. 

"Η Ευρώπη είναι έτοιμη, όπως έχει ήδη δείξει, να χορηγήσει ουσιαστική οικονομική βοήθεια στις χώρες που γειτονεύουν με τις εμπόλεμες ζώνες", είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τη Βιέννη. "Όμως ταυτόχρονα, αναμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα δεσμευτούν περισσότερο, μια αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό θα είναι το θέμα των συζητήσεων που θα έχω στην Τουρκία", πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

"Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα μας απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Αποκαλείται «Πίσω στη Σένγκεν»", είπε ο Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Προτού μεταβεί στην Τουρκία, το πρόγραμμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει επίσκεψη σήμερα, εκτός από τη Βιέννη, στη Λιουμπλιάνα, αύριο στο Ζάγκρεμπ και στα Σκόπια και το πρωί της Πέμπτης την Ελλάδα.

Η επίσκεψη στις χώρες που βρίσκονται κυρίως πάνω στη μεταναστευτική διαδρομή των Βαλκανίων αποσκοπεί "στη συνέχιση της οικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής ομοφωνίας για τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Μαρτίου", είχε δηλώσει ο Τουσκ την Παρασκευή.