Προσφυγικό: Στις 7 Μαρτίου η Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία

Με θέμα την εφαρμογή του "σχεδίου δράσης" που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο , για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής

Στις 7 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με τη συμετοχή της Τουρκίας όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκτακτη συνάντηση αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένονταν στις Βρυξέλλες αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα. 

Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η εφαρμογή του "σχεδίου δράσης" που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία προς την Ελλάδα, είτε μέσω της βελτίωσης της επιτήρησης των συνόρων, είτε μέσω της διαχείρισης των προσφύγων. 

Εν τω μεταξύ, ενδεχομένως την Παρασκευή να αναλάβει δράση η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη στα αρμόδια όργανα της Συμμαχίας.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο, η μονάδα τελεί υπό γερμανική διοίκηση, ενώ η ναυαρχίδα «Βόννη» βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας, στην Κρήτη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου 'Αμυνας, Μίχαελ Χένγιες, η αποστολή είναι προσανατολισμένη στην θαλάσσια αναγνώριση και στην προώθηση πληροφοριών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας.