Επισήμως ύποπτος ο Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση

Υπό δικαστική έρευνα για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές του 2012 τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αφού εχθές κατέθεσε ενώπιον των ανακριτών ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση.

Τελικά ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ο Σαρκοζί τέθηκε υπό δικαστική έρευνα για «πιθανή παράνομη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου, οι δαπάνες της οποίας υπερέβησαν το νόμιμο όριο που προβλέπεται». 

Ο 61χρονος Σαρκοζί κινδυνεύει να οδηγηθεί σε δίκη, αν και απόφαση αυτή των αρχών δεν ισοδυναμεί αυτόματα με την απαγγελία κατηγοριών. Εντούτοις οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι ο ηγέτης του κόμματος ″Οι Ρεπουμπλικάνοι″ ενδέχεται να εγκλωβιστεί σε πολύμηνες νομικές διαδικασίες , που ίσως τον δυσκολέψουν να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Νοεμβρίου στην κεντροδεξιά παράταξη, ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου χρόνου.

Ο Νικολά Σαρκοζί «τέθηκε υπό το καθεστώς του επικουρούμενου μάρτυρα», ένα ενδιάμεσο καθεστώς μεταξύ του απλού μάρτυρα και του κατηγορούμενου.

Η έρευνα Bygmalion  

Πρόκειται για την υπόθεση Bygmalion, η οποία πήρε το όνομά της από αυτό της εταιρείας που διοργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σαρκοζί. Η έρευνα αφορά ένα σύστημα πλαστών τιμολογίων που είχε στόχο να συγκαλυφθεί η υπέρβαση του ανώτατου ορίου που προβλέπεται από τον νόμο για τις δαπάνες των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το οποίο ορίζεται στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα πλαστά αυτά τιμολόγια πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να αποδοθούν στο δεξιό κόμμα UMP - το οποίο έχει μετονομαστεί πλέον σε: "Οι Ρεπουμπλικάνοι" -  δαπάνες περίπου 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Πολλά στελέχη της εταιρείας Bygmalion, ο λογιστής της, όπως και ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του UMP, αναγνώρισαν την ύπαρξη της απάτης αυτής, αλλά κανένας από τους πρωταγωνιστές της δεν κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι αυτός έλαβε τη σχετική απόφαση ή ήταν ενήμερος γι'αυτό που γινόταν. 

Η έρευνα δείχνει ωστόσο ότι ο πρώην πρόεδρος ζήτησε και εξασφάλισε τη διεξαγωγή περισσότερων προεκλογικών συγκεντρώσεων, γύρω στα μέσα Μαρτίου του 2012. Ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε στους αστυνομικούς ότι τον είχε ενημερώσει για ένα υπόμνημα του ορκωτού λογιστή στο οποίο αυτός επισήμαινε έναν κίνδυνο υπέρβασης του ανώτατου ορίου και απαγόρευε οποιαδήποτε επιπρόσθετη δαπάνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σαρκοζί δήλωσε στους ανακριτές ότι δεν το θυμάται αυτό και υποβάθμισε το κόστος που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι επιπρόσθετες συγκεντρώσεις.