Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν ύποπτο σε σχέση με την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, εννέα Γερμανοί και ένας Περουβιανός, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά.

"Ένας άνθρωπος τέθηκε χθες το βράδυ υπό κράτηση μετά την επίθεση αυτή. Η έρευνα συνεχίζεται σχολαστικά και με την μεγαλύτερη προσοχή", πρόσθεσε ο Αλά σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο υπουργός είπε πως ο τελικός απολογισμός της έκρηξης είναι ένδεκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη και 17 τραυματίες, ενώ ο δράστης «δεν ήταν μεταξύ των καταζητούμενων» στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. 

Εν τω μεταξύ- και έπειτα από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας χθες στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης- η τουρκική αστυνομία της Αντάλια κρατεί τρεις Ρώσους πολίτες ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, είδηση που επιβεβαιώνει και η Μόσχα. 

Η εφημερίδα Χουριέτ σήμερα γράφει ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2015 και στις 4 Ιανουαρίου 2016 η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) ενημέρωσε την ασφάλεια ότι η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ενδέχεται να προβεί εντός της Τουρκίας σε επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχους «τους μη μουσουλμάνους πολίτες της Τουρκίας, ξένους τουρίστες, σημεία όπου συχνάζουν οι ξένοι τουρίστες, κτίρια ξένων προξενείων και πρεσβειών και στόχους του ΝΑΤΟ».

Κατά τα άλλα η ροή πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση είναι προβληματική, εξαιτίας της απαγόρευσης μετάδοσης πληροφοριών από κανάλια και εφημερίδες, με εξαίρεση τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο δράστης, που αρχικά είχε υποτεθεί ότι προερχόταν από τη Συρία, ταυτοποιήθηκε ως ο 28χρονος Σαουδάραβας Ναμπίλ Φαντλί. Σύμφωνα με πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Φαντλί είχε περάσει πρόσφατα στην Τουρκία από τη Συρία, όπου πολεμούσε στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, ενώ δεν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

Χθες, ο Τούρκος  πρωθυπουργός  Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον δράστη και θα τα τιμωρήσει.

Κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε της επίθεσης οι τουρκικές αρχές προσήγαγαν συνολικά 220 άτομα με την κατηγορία ότι είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. 

.