Γερμανοί τουρίστες τα θύματα του καμικάζι της Κωνσταντινούπολης

Ξένοι τουρίστες και κυρίως Γερμανοί φαίνεται πως ήταν ο στόχος του καμικάζι που ανατινάχθηκε σήμερα στην τουριστική περιοχή Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης.

Για 10 νεκρούς, μεταξύ των οποίων οκτώ Γερμανοί και 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 9 Γερμανοί, έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επικαλούμενος πληροφορίες του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διευκρίνισε πάντως ότι οι αριθμοί δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί από τους γερμανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.

Η Λίμα ανακοίνωσε ότι ένας Περουβιανός υπήκοος σκοτώθηκε στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και μια Περουβιανή τραυματίστηκε.

Αργότερα απόψε αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ είναι πιθανό τις επόμενες ώρες να μεταβεί στην Τουρκία ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ. Το ερώτημα για το Βερολίνο είναι τώρα κυρίως  εάν το χτύπημα είχε στόχο συγκεκριμένα τους Γερμανούς τουρίστες στην Τουρκία.

Η επίσημη θέση της Τουρκίας, την οποία εξέφρασε και ο ίδιος ο Ερντογάν είναι ότι ο καμικάζι είναι Σύρος, πιθανότατα μέλος του Ισλαμικού Κράτους. "Προσδιορίσαμε ότι ο δράστης αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουλταναχμέτ είναι ένα ξένος μαχητής του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)" επισήμανε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Άνγκελα Μέρκελ και την ενημέρωσε για το μακελειό. Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης στη Μέρκελ κατά την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα ενημερώνονται σχετικά με τις λεπτομέρειες από τη συνεχιζόμενη έρευνα όσον αφορά την επίθεση αυτή αυτοκτονίας.

"Οι άνθρωποι αυτοί (τα θύματα) μετείχαν σε ένα οργανωμένο ταξίδι", είχε δηλώσει νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ, η κ. Μέρκελ. "Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο", πρόσθεσε η καγκελάριος και κατέληξε: "Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της".

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο δράστης της επίθεσης ήδη αναγνωρίστηκε και είναι Σύρος πολίτης, γεννηθείς το 1988. Οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να διερευνούν τις διασυνδέσεις του.

Το χτύπημα σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά σημεία της Τουρκίας έρχεται μετά από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σουρούτς το καλοκαίρι και την Άγκυρα. 

Έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για την αντιμετώπιση της κρίσης μετά την ισχυρή έκρηξη στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 15.