Κάρλες Πουιγκντεμόντ: Ο νέος “πονοκέφαλος” του Ραχόι

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας επικυρώθηκε ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόντ είναι ο νέος πρόεδρος της τοπικής κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του Άρτουρ Μας. 

Η εκλογή του 53χρονου αυτονομιστή, καταλανόφωνου δημοσιογράφου, μέλους του κόμματος του Αρτούρ Μας και δημάρχου της Χιρόνα από το 2001,  αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αρτούρ Μας, που συγκρούονται από τον Σεπτέμβριο.

Με τον Πουτζντεμόντ ως νέο πρόεδρο και με σχηματισμό μίας καταλανικής κυβέρνησης, όπου συμμετέχουν παρατάξεις που εκκινούν από τους φιλελεύθερους συντηρητικούς και φθάνουν μέχρι την αντικαπιταλιστική αριστερά, στόχος είναι η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εντός 18 μηνών.

"Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία, ώστε οι αποφάσεις του καταλανικού κοινοβουλίου να είναι κυρίαρχες", δήλωσε ο ίδιος, λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος. 

Λίγα λεπτά μετά την ανάδειξη στην προεδρία της Καταλονίας του Πουιγκντεμόντ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί καμία ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ισπανίας,

"Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να περάσει ούτε μία ενέργεια που θα πλήττει την ενότητα και την κυριαρχία της Ισπανίας", δήλωσε ο Ραχόι σε μήνυμά του που μεταδόθηκε απευθείας. 

Ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης της Ισπανίας διευκρίνισε ότι ήλθε σε επαφή με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και τον ηγέτη των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις της Καταλονίας έφθασαν σε συμφωνία για τον ορισμό προέδρου.

"Οι Ισπανοί μπορούν να είναι ήσυχοι", είπε ο Ραχόι δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υστερήσει "ούτε σε ισχύ, ούτε σε αποφασιστικότητα συνεχίζοντας να υπερασπίζεται την ενότητα της Ισπανίας".