Ομπάμα: Στήριξη στον Ερντογάν και χείρα… συνεργασίας στον Πούτιν

Προσωπικές συναντήσεις τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Πούτιν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Παρίσι, στο περιθώριο της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα. 

Ο Ομπάμα κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να μειώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ασφάλεια του εταίρου τους στο ΝΑΤΟ. 

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εναέριο χώρο της... Συζητήσαμε πώς η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να δουλέψουν από κοινού για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις" και να βρουν έναν διπλωματικό τρόπο για να επιλύσουν το ζήτημα, είπε. 

Ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τουρκο-ρωσικές εντάσεις. "Η έγνοια μας είναι να μην έχουμε μια κακή έκβαση απ' αυτό, αλλά αντίθετα να το μετατρέψουμε σε ειρήνη και να συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή", είπε ο Ερντογάν.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ανυπομονούν να επιταχύνουν την εργασία για τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο ΝΑΤΟϊκός σύμμαχός τους είναι ασφαλής και να βοηθήσουν να επιλυθεί η διένεξη στη Συρία.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα μια αλλαγή στη στρατηγική του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Συρία, αλλά πιστεύει πως η Μόσχα στο τέλος μπορεί να ενωθεί με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. 

"Νομίζω πως ο κ. Πούτιν καταλαβαίνει πως, με το Αφγανιστάν νωπό στη μνήμη, το να βαλτώνει σε μια αδιέξοδη και παραλυτική εμφύλια σύρραξη δεν είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκει", είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είπε επίσης πως σημειώνεται κάποια πρόοδος στο σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα "κενά" που εκμεταλλεύονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να μεταφέρουν ξένους μαχητές και να πωλούν πετρέλαιο.