Μόντι: Είμαι πεπεισμένος πως έκανα το σωστό, αλλά φυσικά ανησυχώ

Ο Μάριο Μόντι δήλωσε ότι δεν σκέφτεται για την ώρα το αν θα συμμετάσχει στις εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου και ότι η αντίδραση της αγοράς στο σχέδιο του να αποχωρήσει δεν θα έπρεπε να δραματοποιείται.

“Δεν σκέφτομαι αυτό το συγκεκριμένο θέμα σε αυτή τη φάση. Όλες μου οι προσπάθειες είναι αφοσιωμένες στον χρόνο που απομένει στην παρούσα κυβέρνηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ευρισκόμενος στο Όσλο.

"Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των αγορών, δεν χρειάζεται να δραματοποιούνται. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ιταλικές εκλογές, όταν έρθουν, θα δώσουν χώρο σε κάθε συνεργασία. Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι, κατά τη γνώμη μου, μια κυβέρνηση υψηλής ευθύνης”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα υποβάλλει την παραίτηση του, εφόσον όμως ελέγξει πρώτα κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται τη Δευτέρα στην La Repubblica ο Μόντι εξέφρασε την ανησυχία του για την Ιταλία αλλά και την πεποίθησή του πως έπραξε σωστά, αφήνοντας επίσης ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του.

“Ανησυχώ, αλλά δεν γινόταν αλλιώς” δήλωσε και πρόσθεσε: “το μέλλον μου στην πολιτική; Προς το παρόν, δεν ξέρω” είπε χαρακτηριστικά. “Είμαι πεπεισμένος πως έκανα το σωστό, αλλά φυσικά ανησυχώ, όχι για εμένα αλλά γι' αυτό που βλέπω”.

Αρνητικές οι αγορές... αρνητικοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην παραίτηση Μόντι

Αρνητική ήταν η αντίδραση των αγορών στις σχετικές πολιτικές εξελίξεις. Βουτιά κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενώ άνοδο καταγράφει και το κόστος δανεισμού της χώρας με το spread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να ανεβαίνει κατά 27 μονάδες στις 350 μονάδες βάσης, σε επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκια 4,7% (από 4,52% στο κλείσιμο της Παρασκευής).

Ανησυχία προκαλεί η νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ανήσυχος για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Μόντι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ενώ ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι κάλεσε τη Ρώμη να συνεχίσει τις “θετικές μεταρρυθμίσεις που θεμελίωσε ο Μάριο Μόντι” .

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τους Ιταλούς “να μη παραδοθούν στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν θαυματουργές λύσεις”.

Προσπάθεια σπέκουλας καταγγέλλει ο Καβαλιέρε

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποδίδει τα αρνητικά σχόλια για την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές σε προσπάθεια σπέκουλας σε βάρος της Ιταλίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό ως απειλή για τη χώρα του αλλά και την Ευρώπη.