Μπαρόζο: Να μην χαλαρώσουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία

Οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία δεν πρέπει να θέσουν εν αμφιβόλω την ατζέντα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, γιατί ο κίνδυνος μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Στη συνέντευξη ο Μπαρόζο τόνισε ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να κινδυνεύει από ένα νέο ξέσπασμα χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρότι έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών τους τελευταίους μήνες.

"Οι προσεχείς εκλογές δεν πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για να αμφισβητηθεί πόσο απαραίτητα είναι τα μέτρα αυτά", είπε ο Μπαρόζο, την επομένη της ανακοίνωσης του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ότι προτίθεται να παραιτηθεί νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του, μόλις στις αρχές του έτους εγκριθεί ο προϋπολογισμός.

"Η σχετική ηρεμία στις αγορές δεν σημαίνει ότι είμαστε έξω από την κρίση", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Η θητεία του Μάριο Μόντι λήγει κανονικά τον Απρίλιο. Ωστόσο η απόφαση του κεντροδεξιού συνασπισμού να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνησή του, τον οδήγησε στην απόφαση αυτή. Οι εκλογές μπορεί να διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.