Καταρρέει η κυβέρνηση – στις κάλπες την 10η Μαρτίου

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την απόφαση της κεντροδεξιάς να σταματήσει να στηρίζει το κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών που ηγήθηκε της χώρας τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Τη συνάντηση ανακοίνωσε η ίδια η προεδρία της Δημοκρατίας ενώ, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η 10η Μαρτίου, παραμένει η πιθανότερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες.

"Υπάρχουν προεκλογικές πολιτικές εντάσεις που ακόμη και εκτός Ιταλίας μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να προκληθεί ανησυχία για τη θεσμική ισχύ της χώρας", είπε ο Ιταλός πρόεδρος και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα "συντεταγμένο, όχι βεβιασμένο και ταραχώδες τέλος" της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης.

Το μέτρο που προκάλεσε τη διαφοροποίηση της κεντροδεξιάς, ήταν το "διάταγμα για την ανάπτυξη" της κυβέρνησης Μόντι, το οποίο εγκρίθηκε από τη γερουσία, με 127 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 23 αποχές.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το πρωθυπουργικό αξίωμα, επικαλούμενος "αίσθημα ευθύνης" για τον τόπο.