Κινδυνεύει η κυβέρνηση Μόντι, απειλεί ο Μπερλουσκόνι

Σε κινούμενη άμμο βρίσκεται πια η ιταλική κυβέρνηση υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι μετά τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κεντροδεξιού κόμματος “Λαός της Ελευθερίας” για απόσυρση της υποστήριξης τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή.

Η πρώτη δήλωση ήρθε από τα χείλη του εκπροσώπου του κεντροδεξιού κόμματος στη Γερουσία, Μαουρίτσιο Γκασπάρι, ότι το κόμμα του πρόκειται να πάψει να στηρίζει ενεργά την κυβέρνηση, το οποίο σημαίνει ότι η κυβερνητική συμμαχία θα διαθέτει 35 ψήφους λιγότερες από όσες είναι αναγκαίες για να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

Λίγες ώρες αργότερα η μπερλουσκονική κεντροδεξιά έκανε γνωστό ότι θα τηρήσει την ίδια στάση και στη Βουλή της χώρας.

“Η αποχή μας ξεπερνά το συγκεκριμένο μέτρο. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, εκπρόσωπος του "Λαού της Ελευθερίας" στο κοινοβούλιο. 

Την ίδια ώρα η δήλωση αυτή προκάλεσε νευρικότητα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,8% και το σπρεντ έφτασε στιγμιαία τις 330 μονάδες, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχε σταθεροποιηθεί στις 300.

Ο Ναπολιτάνο σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές δήλωσε ότι δεν θα πρέπει τρομάζουν από τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις και πως ο ίδιος θα εργαστεί ώστε να αποφευχθεί μια κρίση.

“Υπάρχουν προεκλογικές πολιτικές εντάσεις που ακόμη και εκτός Ιταλίας μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να προκληθεί ανησυχία για τη θεσμική ισχύ της χώρας”, είπε ο Ιταλός πρόεδρος και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα “συντεταγμένο, όχι βεβιασμένο και ταραχώδες τέλος” της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης.

Το μέτρο που προκάλεσε τη διαφοροποίηση της κεντροδεξιάς, ήταν το “διάταγμα για την ανάπτυξη” της κυβέρνησης Μόντι, το οποίο εγκρίθηκε από τη γερουσία, με 127 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 23 αποχές.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο, καθώς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι πρόκειται να συναντηθεί με τον κεντρώο Χριστιανοδημοκράτη Πιερφερντινάντο Καζίνι, για να εξετάσουν την νέα πολιτική κατάσταση που προέκυψε.

“Τον λόγο τώρα έχει πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο”, δήλωσε ο Μπερσάνι μετά τη δεύτερη ανακοίνωση από την κεντροδεξιά παράταξη.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο υπό τη σκιά των σημαντικών εξελίξεων που απειλούν με πtώση την τεχνοκρατική κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση ενέκρινε τελικά το αμφιλεγόμενο για το κόμμα του Μπερλουσκόνι διάταγμα που απαγορεύει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε όσους βαρύνονται με οριστικές καταδίκες.

Το μέτρο, το οποίο ονομάσθηκε “καθαρές λίστες” (liste pulite), μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πολλούς άλλους πολιτικούς, κυρίως της συντηρητικής παράταξης.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο.

“Με πολιορκούν και ζητούν να ξανακατέβω στην πολιτική αρένα ως επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης” δήλωσε ο Καβαλιέρε μετά τη συνάντησή του με το γραμματέα του κόμματος “Λαός της Ελευθερίας”, Αντζελίνο Αλφάνο.

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2013.