Ταραχές στην Ιρλανδία για τη Βρετανική σημαία

Νέες ταραχές κατά τις οποίες οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν ξέσπασαν χθες βράδυ στο Μπέλφαστ, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην κυματίζει πλέον η βρετανική σημαία όλες τις ημέρες του χρόνου στο δημαρχείο, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

Μέχρι σήμερα η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου κυμάτιζε μόνιμα στο δημόσιο κτίριο. Ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας οι δημοτικοί σύμβουλοι του Μπέλφαστ, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των πιστών στη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στο στέμμα, αποφάσισαν με 29 ψήφους υπέρ έναντι 21 κατά η βρετανική σημαία να κυματίζει μόνο 17 ημέρες το χρόνο στο δημαρχείο, σύμφωνα και με τον κανονισμό που εφαρμόζεται για όλα τα κυβερνητικά κτίρια. Η υποστολή της σημαίας έγινε την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την ανέγερση του κτιρίου το 1906.

Χθες βράδυ, μερικές ώρες μετά την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Μπέλφαστ, οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πέντε άτομα συνελήφθησαν κατά τις συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης, ανακοίνωσε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας. Δύο αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς.

Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες όλες τις πλευρές να συνεχίσουν "το δύσκολο έργο της συμφιλίωσης" στη βρετανική επαρχία.

Από τη Δευτέρα οι προτεστάντες πιστοί στην παραμονή της επαρχίας στη Βρετανία οργανώνουν διαδηλώσεις, ενώ μια μεγάλη διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στο Μπέλφαστ.

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας η βουλευτής Ναόμι Λονγκ δέχτηκε χθες απειλή για τη ζωή της γιατί το κόμμα της, το φιλελεύθερο Alliance Party, υποστήριξε τη νέα πολιτική όσον αφορά τη βρετανική σημαία.

Δύο βόμβες βρέθηκαν επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία, ένδειξη της έντασης που εξακολουθεί να υπάρχει στην επαρχία αυτή, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 μεταξύ προτεσταντών και καθολικών που έθεσε τέρμα σε τρείς δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ τους, κατά τις οποίες τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Βίαια επεισόδια πλήττουν κατά περιόδους τη Βόρεια Ιρλανδία.