Χάρτης της Larousse δείχνει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας

Ένας χάρτης που απεικονίζει την χερσόνησο της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας εμπεριέχεται στον Κοινωνικοοικονομικό Άτλαντα του 2016 των εκδόσεων Larousse.

Το γεγονός έφερε την άμεση αντίδραση του πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γαλλία, Όλεγκ Σάμσουρ, που δήλωσε "βαθύτατα σοκαρισμένος".

Ο εκδοτικός οίκος Larousse, πάντως, σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το θέμα, απάντησε ότι οι εκδόσεις "δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση".

"Παρά τον αστερίσκο που αναφέρει ότι η Κριμαία 'συνδέθηκε' (ούτε καν 'προσαρτήθηκε') από τη Ρωσία, αυτή η εικόνα στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Ρωσίας" ανέφερε ο Σάμσουρ σε μήνυμα που έστειλε στις 10 Οκτωβρίου στον εκδοτικό οίκο και αναρτήθηκε στη σελίδα της πρεσβείας στο Facebook.

"Αυτού του είδους οι ψευδείς πληροφορίες παίζουν το παιχνίδι της ρωσικής προπαγάνδας", συνεχίζει ο Ουκρανός διπλωμάτης δηλώνοντας "βέβαιος" ότι ο εκδοτικός οίκος "θα τιμήσει το όνομά του και θα διορθώσει αυτό το επονείδιστο λάθος".

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία τον Μάρτιο του 2014, μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στο οποίο το 97% των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία. Η προσάρτηση έχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη από τη διεθνή κοινότητα.