Ολλανδία: Δεχόμαστε εισβολή από πλήθη νεαρών που φωνάζουν Αλάχου Άκμπαρ

Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς χαρακτήρισε "ισλαμική εισβολή" το κύμα των προσφύγων στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, η οποία αποκάλυψε τις βαθιές διαφωνίες που υπάρχουν για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ολλανδία την παρούσα κρίση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε έκκληση την Τετάρτη στις χώρες-μέλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος των προσφύγων που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Πολλές χώρες διαφωνούν με την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και η ολλανδική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει περισσότερους ανθρώπους μόνο εφόσον συμφωνήσουν και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

Στην αρχή της συζήτησης ο Βίλντερς χαρακτήρισε το κύμα των προσφύγων που περνούν από την Ουγγαρία και άλλες χώρες "μια ισλαμική εισβολή στην Ευρώπη και την Ολλανδία".

"Πλήθη νεαρών ανδρών, στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, με γενειάδες, να φωνάζουν Αλάχου Άκμπαρ σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια εισβολή που απειλεί την ευημερία μας, την ασφάλειά μας, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας", είπε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούν να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιδιώκουν να φτάσουν στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα τους επιτραπεί να μείνουν. Ο Βίλντερς είπε ότι το γεγονός πως προωθούνται από τη Μεσόγειο προς τα βόρεια υποδηλώνει ότι είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

"Η Τουρκία, η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ, η Σερβία είναι ασφαλείς χώρες. Αν φεύγεις από αυτές, τότε το κάνεις για (να πάρεις) επιδόματα και σπίτι", συνέχισε ο Βίλντερς, το Κόμμα της Ελευθερίας του οποίου προηγείται στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Σχεδόν ένας στους δύο Ολλανδούς (54%) διαφωνεί με την προοπτική να φιλοξενήσει η χώρα του περισσότερους από τους 2.000 πρόσφυγες για τους οποίους έχει ήδη συμφωνήσει, έδειξε μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα. Με βάση την πρόταση του Γιούνκερ, ο αριθμός αυτός θα ανέβει στις περίπου 9.000.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε διαμήνυσε την περασμένη Παρασκευή ότι συμφωνεί να δεχτεί μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο αλλά μόνο ως "προσωρινή λύση". Μακροπρόθεσμα, η Ολλανδία θέλει να δημιουργηθούν καλύτερα καταφύγια για τους πρόσφυγες κοντά στις ζώνες των συγκρούσεων και θα δωρίσει φέτος 110 εκατομμύρια ευρώ για να βελτιωθούν οι συνθήκες στους καταυλισμούς εντός και κοντά στη Συρία.

Ο Τζέσε Κλάβερ, της αντιπολιτευόμενης Πράσινης Αριστεράς, είπε στο κοινοβούλιο ότι η χώρα του θα πρέπει να συμφωνήσει με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "χωρίς όρους και χωρίς να κάνει διαχωρισμούς όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες λύσεις".

Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει πάντως να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους αιτούντες άσυλο και έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να τους χορηγεί φαγητό και να τους παρέχει στέγη έπειτα από μερικές εβδομάδες, αν δεν τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα.

Πηγή ΑΠΕ