Ο δήμαρχος του Λονδίνου θέλει τη Βρετανία εκτός ΕΕ

Στα πέριξ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι εντός, θέλει ο δήμαρχος του Λονδίνου τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο κύριος Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι οραματίζεται για τη χώρα του ένα καθεστώς αλά... Νορβηγία ή Ελβετία. Δήλωσε δε ότι θα έκανε ο ίδιος εκστρατεία για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ αν η χώρα επαναδιαπραγματευόταν τη σχέση της ώστε να βασίζεται στην ενιαία αγορά, αλλά θέτοντας εαυτή εκτός πολιτικής ένωσης.

"Η επιλογή θα είναι να παραμείνουμε με τους δικούς μας όρους ή να αποχωρήσουμε", είπε ο Τζόνσον σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη βρετανική πρωτεύουσα η εταιρεία Thomson Reuters όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να επαναδιαπραγματευτούν μία ειδική σχέση για τη Βρετανία.

Αν αυτό γινόταν εφικτό, είπε, θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ευδοκιμήσει ακόμη περισσότερο ως οικονομικό κέντρο. "Το ευρώ είναι ένα καταστροφικό σχέδιο", είπε σε ομιλία του. "Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία των αλλαγών στη Συνθήκη --ίσως για την τραπεζική ένωση-- για να οργανώσουμε μία διακυβερνητική διάσκεψη στην οποία η συμμετοχή της Βρετανίας θα αντανακλά τη λαϊκή βούληση".

"Ας το συνοψίσουμε στην ενιαία αγορά. Αυτή είναι μία Συνθήκη υπό διαπραγμάτευση που μπορούμε και πρέπει να θέσουμε στην ψήφο του βρετανικού λαού. Ήρθε η ώρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα είναι πολύ απλό. Θέλετε να παραμείνετε στην ενιαία αγορά της ΕΕ--ναι ή όχι;", είπε ο Τζόνσον.

Οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης στοχεύουν να θέσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικεφαλής της επιτήρησης ορισμένων ή όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης σαν πρώτο βήμα προς μία τραπεζική ένωση, αλλά η Βρετανία επιθυμεί να περιοριστεί η επιρροή της ΕΚΤ ώστε να μην υπονομεύεται η υπεροχή του Λονδίνου ως οικονομικό κέντρο.