ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΟυγγαρία: Διώχνουν τους πρόσφυγες από τις πόλεις σε στρατόπεδα

Τέσσερα κέντρα υποδοχής προσφύγων σχεδιάζει να κλείσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και να στείλει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε αυτά σε στρατόπεδα - καταυλισμούς με σκηνές, έξω από τις κατοικημένες περιοχές. "Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: ο στόχος της είναι να κλείσει τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών" ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γιάνος Λάζαρ, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένας από τους προσωρινούς καταυλισμούς θα βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σερβία αλλά μακριά από κατοικημένη ζώνη "ώστε οι κάτοικοι να μην ενοχλούνται από τον όγκο των προσφύγων", όπως είπε.

Μόνο φέτος, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 81.000 μετανάστες έχουν περάσει παράνομα στην Ουγγαρία. Οι 80.000 από αυτούς μπήκαν στη χώρα διασχίζοντας τα σύνορα με τη Σερβία. Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία και διάφορες αφρικανικές χώρες.

Στις αρχές της εβδομάδας ο στρατός άρχισε να κατασκευάζει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία για να ανακόψει τη ροή των μεταναστών. "Αν κλείσουν τα σύνορα" χάρη σε αυτόν τον φράχτη "δεν θα χρειαζόμαστε προσφυγικούς καταυλισμούς μεγάλης χωρητικότητας", σχολίασε ο Λάζαρ.

Σήμερα, η συνολική χωρητικότητα των τεσσάρων καταυλισμών που βρίσκονται όλοι σε αστικές ζώνες είναι μόλις 1.500 άτομα.