Οι Γάλλοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά χωρίς νέα δάνεια

Την παραμονή της Ελλάδας σε Ευρωζώνη και ΕΕ συνεχίζει να επιθυμεί η πλειοψηφία των Γάλλων, τα ποσοστά όμως διαφοροποιούνται ως προς τη συνέχιση του δανεισμού ή την πλήρη ή μερική αποπληρωμή του χρέους.

Τα στοιχεία δίνει μια νέα δημοσκόπηση, που έγινε από την εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό του καναλιού της γαλλικής Βουλής LCP. Η δημοσκόπηση καταγράφει το πώς βιώνουν οι Γάλλοι την ελληνική κρίση και ποια είναι η στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Παραμονή ή όχι στην ΕΕ και ευρωζώνη

Πάνω από έξι στους δέκα Γάλλους είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (60%) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (68%). Εξ αυτών μάλιστα το 20% δηλώνουν εξαιρετικά θετικοί, ανάμεσά τους κυρίως άτομα με σπουδές και συμπαθούντα την αριστερά και το κέντρο.

Συνέχιση του δανεισμού

Τα δύο τρίτα των Γάλλων (64%) εκφράζουν την επιθυμία να σταματήσει η Ευρώπη να δανείζει την Ελλάδα, έναντι του 32% που δηλώνουν το αντίθετο και επιθυμούν τη συνέχιση του δανεισμού. Το 53% των ατόμων που είναι υπέρ, ανήκουν στην αριστερά με σπουδές και διπλώματα στην πλειοψηφία τους. Αντίθετα, αυτοί που επιθυμούν τη διακοπή του δανεισμού ανήκουν στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί (84% των συμπαθούντων την παράταξη) που έχει μετονομασθεί “Οι Ρεπουμπλικάνοι”, στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (85%) και άτομα που δεν διαθέτουν το πανγαλλικό δίπλωμα μετά το λύκειο (Μπακαλορεά) (72%).

Αποπληρωμή του χρέους

Η πλειοψηφία των Γάλλων (53%) εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος της, ενώ μόνο το 4% πιστεύει ότι θα αποπληρώσει το χρέος στο σύνολό του. Παρ' όλα αυτά, μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων (84%) εκτιμά ότι θα ήθελε να αποπληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ την πλήρη αποπληρωμή ζητούν το 41% των Γάλλων.

Για τα αίτια της κρίσης

Σκεπτικισμό ως προς τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης δείχνει η πλειοψηφία των Γάλλων:

Δεν δείχνουν εμπιστοσύνη: στην Άνγκελα Μέρκελ το 43%, στην Κριστίν Λαγκάρντ το 43%, στην Ευρώπη 42%. Λίγο λιγότεροι (36%) στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τους συμπαθούντες προς την Λαγκάρντ και Μέρκελ τους βρίσκουμε ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους του Σαρκοζί (69% και 67% αντιστοίχως για Λαγκάρντ και Μέρκελ).

Οι προσκείμενοι στην αριστερά εμπιστεύονται περισσότερο τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά 62% και 53% αντιστοίχως.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή και υποστήριξη (77%) από τους προσκείμενους στο Αριστερό Μέτωπο (Μελανσόν).