Συναγερμός στην Ευρώπη μετα τις επιθέσεις σε Τυνησία, Γαλλία και Κουβέιτ

To επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού αυξήθηκε σήμερα στην Ισπανία στο επίπεδο 4, το δεύτερο υψηλότερο της πεντάβαθμης κλίμακας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις επιθέσεις στην Τυνησία, στη Γαλλία και στο Κουβέιτ. 

Ένα από τα ξενοδοχεία που στοχοθετήθηκαν από τις επιθέσεις στην Τυνησία ανήκε στον ισπανικό ξενοδοχειακό όμιλο Riu. «Δεν έχουμε πληροφορίες που να κάνουν λόγο για Ισπανούς μεταξύ των θυμάτων» είπε ωστόσο ο υπουργός, Χόρχε Φερνάνδεθ Ντίαθ. 

Η απόφαση λήφθηκε επίσης λόγω πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών στις οποίες το υπουργείο δεν ήθελε να αναφερθεί λεπτομερώς.

Το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε την απόφαση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας έπειτα από μία σύσκεψη μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. 

Από την πλευρά του, πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα συγκαλέσει εκτάκτως την επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA, για να εξεταστούν οι επιθέσεις στη Γαλλία και στην Τυνησία. 

"Αυτή είναι μια απειλή με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι όλοι, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα στην Τυνησία και στη Γαλλία μπορούν να συμβούν παντού", δήλωσε ο Κάμερον σε δημοσιογράφους. Διευκρίνισε ότι θα συγκληθεί εντός της ημέρας η επιτροπή, προκειμένου να "διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε με άλλες χώρες" για την αντιμετώπιση της απειλής.

Καταδικάζουν την “βαρβαρότητα” Μαδρίτη και Βερολίνο 

H Γερμανία και η Ισπανία καταδίκασαν από κοινού νωρίτερα σήμερα την επίθεση εναντίον ενός εργοστασίου στη Γαλλία όπου εντοπίστηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα, κάνοντας λόγο για «τυφλό μίσος» και εκφράζοντας την ενότητά τους εναντίον της «βαρβαρότητας».

«Καταδικάζω με σθένος την επίθεση» που διαπράχθηκε στη Γαλλία. Οι χώρες που «στηρίζουν τη Δημοκρατία συγκροτούν κοινό μέτωπο εναντίον της βαρβαρότητας» έγραψε ο Μαριάνο Ραχόι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

H Γερμανία και η Γαλλία είναι «ενωμένες εναντίον του τυφλού μίσους της τρομοκρατίας» επισήμανε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο αυτήν την πράξη τρομοκρατίας και φανατισμού» προσέθεσε ο Σταϊνμάγερ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.