Τραγωδία στο Γκρατς: Νεαρός σκότωσε με το τζιπ του 3 και τραυμάτισε 34

 Ένας νεαρός άνδρας που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε χθες τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 34, ρίχνοντας με ταχύτητα το αυτοκίνητό του πάνω σε κόσμο, σε έναν από τους μεγαλύτερους πεζόδρομους του Γκρατς, στη νότια Αυστρία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Χέρμαν Σουτσενχέφερ. 

Αργά το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να τελέσουν αγρυπνία στην κεντρική πλατεία, με ένα πανό με τη φράση "Το Γκρατς πενθεί". Στο τόπο της τραγωδίας, τον πεζόδρομο της Χέρενγκασε, κάτοικοι και επισκέπτες αφήνουν κεριά, λουλούδια και λούτρινα ζωάκια στη μνήμη των θυμάτων, του 4χρονου παιδιού, μιας νεαρής 24 ετών και ενός 28χρονου άνδρα. 

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες το αυτοκίνητο, ένα 4x4, μπήκε με μεγάλη ταχύτητα σε έναν από τους κυριότερους εμπορικούς πεζόδρομους της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Αυστρίας, παρασέρνοντας τους πεζούς που έκαναν βόλτα ή ψώνιζαν. Οι μάρτυρες είπαν στο αυστριακό πρακτορείο APA ότι το όχημα έτρεχε με περισσότερα από 100 χιλιόμετρα όταν μπήκε στον πεζόδρομο της Χέρενγκασε. 

Ο οδηγός του, ένας Αυστριακός 26 ετών, συνελήφθη. Ο κυβερνήτης τόνισε ότι επρόκειτο για την πράξη ενός "ψυχικά διαταραγμένου" ανθρώπου ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Γιόζεφ Κλάμινγκερ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο δράστης παρουσιάζει συμπτώματα "ψύχωσης".

Οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο νεαρός που βύθισε στο πένθος την Αυστρία, "δεν ήταν σε θέση" να καταθέσει στην αστυνομία. Ο νεαρός δεν μπόρεσε να απαντήσει ούτε στον γιατρό που τον εξέτασε μετά τη σύλληψή του. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, παρουσιάζει συμπτώματα "ψύχωσης" και ήταν γνωστός για τα βίαια ξεσπάσματά του εξαιτίας των οποίων εκδιώχθηκε από το σπίτι του στα τέλη Μαΐου. 

Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, δήλωσε "βαθιά σοκαρισμένος" από την τραγωδία.