Μεταξύ τυρού και αχλαδίου Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν και για την Ελλάδα

Όπως είχε προαναγγελθεί, το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και της καγκελαρίου Μέρκελ μεταξύ τυρού και αχλαδίου - για την ακρίβεια μεταξύ βόλτας στην εξοχή, μπίρας και λουκάνικου - στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-7 στη Βαυαρία

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη, απογοητεύοντας έτσι όσους ήλπιζαν στην αμερικανική βοήθεια και υποστήριξη. 

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές. 

Πάντως, ο Ομπάμα, ως όφειλε, τόνισε ότι το Grexit πρέπει αν αποφευχθεί γιατί δεν θα ωφελούσε κανένα και ζήτησε από την Μέρκελ και την Ελλάδα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν έχει λυθεί ακόμη», λέγοντας ότι «οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο». 

«Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας σε ερώτημα εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. 

Οκ.