Περιμένοντας τον Ομπάμα: Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πιέσει σοβαρά τη Μέρκελ

Στο Μπαράκ Ομπάμα στρέφει τις ελπίδες της η Ελληνική κυβέρνηση, για να πιέσει τους δανειστές μας για πιο ελαστική στάση και υποχωρήσεις τέτοιες, που θα επιτρέψουν την προσέγγιση και την επίτευξη συμφωνίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει πρόθυμος να βοηθήσει και ανησυχεί για τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές. Άλλωστε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Λιού έχει πολλές φορές αναφερθεί στο μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία από μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη.

 

Η επίσημη ατζέντα Μέρκελ - Ομπάμα

Διμερείς συνομιλίες θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή το πρωί, πριν αρχίσει η Σύνοδος του G7 στη Βαυαρία, και οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν σε συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων χωρών, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην πόλη Κρουν, κοντά στο χώρο όπου θα γίνει η Σύνοδος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμούν να συζητήσουν κατά τη διμερή συνάντησή τους κυρίως «θέματα εξωτερικής πολιτικής» και «τις κοινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε», σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη γερμανική κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια θα μπορούσαν να συζητηθούν η υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP), εναντίον της οποίας τάσσεται ένα αυξανόμενο τμήμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ιδίως της γερμανικής, καθώς και τα θέματα της Ουκρανίας και της Συρίας.