Τζιχαντιστές ανακατεύονται με τους πρόσφυγες για να έρθουν στην Ευρώπη

Συναγερμό σημαίνει για την ασφάλεια το ΝΑΤΟ για την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Όπως προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τζιχαντιστές και τρομοκράτες είναι πιθανόν να ανακατεύονται με τις εκατόμβες των προσφύγων προκειμένου να φτάσουν σε εδάφη της Δύσης, κυρίως μέσα από τη Μεσόγειο. "Πρόκειται για ανθρώπινη τραγωδία, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας. "Ένα από τα προβλήματα είναι ότι μπορεί να υπάρχουν ξένοι μαχητές, μπορεί να υπάρχουν τρομοκράτες που κρύβονται ανάμεσα στους πρόσφυγες", πρόσθεσε προσερχόμενος στην κοινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας και υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Σήμερα το απόγευμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να αποφασίσουν και επίσημα την έναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης.

"Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αυτής της απειλής, κατά διαφορετικούς τρόπους...Το ΝΑΤΟ εργάζεται στη ρίζα του προβλήματος, συνεργαζόμενο με τους εταίρους τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στη Βόρεια Αφρική για να τους βοηθήσει να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, να αποκαταστήσουν μία σταθερότητα", είπε.

Ωστόσο δεν απάντησε στην ερώτηση εάν η Ατλαντική Συμμαχία σκοπεύει να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα των διακινητών, οι οποίοι αποτελούν τον στόχο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, αν και δήλωσε ότι η επιχείρηση αυτή ανήκει περισσότερο στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά της Ατλαντικής Συμμαχίας, "αφού πρόκειται για εγκληματικά δίκτυα, για έλεγχο συνόρων και για μετανάστευση".

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης πολεμικά πλοία και αεροσκάφη παρακολούθησης των ευρωπαϊκών χωρών θα αναπτυχθούν ανοικτά των λιβυκών ακτών. Καθώς απαιτείται απόφαση του ΟΗΕ, η επιχείρηση δεν θα αρχίσει στην πραγματικότητα πριν από τον Ιούνιο.