Η Ινδονησία δεν αφήνει μετανάστες να αποβιβαστούν στη στεριά

Στη θάλασσα εγκλωβισμένους σε πλοιάρια αφήνει η Ινδονησία εκατοντάδες μετανάστες και τους απαγορεύει να αποβιβαστούν στη στεριά καθώς θα προκαλέσουν "κοινωνικά ζητήματα" όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός των ινδονησιακών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ινδονησία φοβάται πως εάν χαλαρώσει λίγο τους κανόνες θα δεχτεί αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων. Ο στρατηγός Μοελντόκο δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπτωση που σκάφη με μετανάστες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές αντιμετωπίσουν προβλήματα στα ύδατα της νοτιοανατολικης Ασίας.

"Θα προσπαθήσουμε να τους εμποδίσουμε να εισέλθουν στην επικράτειά μας αλλιώς θα δημιουργηθούν κοινωνικά ζητήματα", δήλωσε ο Μοελντόκο σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο στην πρωτεύουσα Τζακάρτα. "Αν ανοίξουμε την πρόσβαση, θα συμβεί εδώ μια έξοδος".

Περίπου 1.400 μετανάστες αποβιβάσθηκαν αυτή την εβδομάδα στο δυτικό άκρο της επαρχίας Άτσεχ, όμως χιλιάδες άλλοι παραμένουν σε σκάφη στη θάλασσα με λίγα τρόφιμα και νερό.

Οι κυβερνήσεις στην περιοχή αρνούνται να διασώσουν τους μετανάστες, παρά την έκκληση του ΟΗΕ προς τις χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα λιμάνια και τα σύνορά τους.